Egészség

Hoppá, nemcsak Logan gyógyulhat fel mindenből, a Farkas-gyógymód nemsoká elérhető lesz?

  • Szerző:nuus
  • 2019.03.25 | 13:22

A Harvard megfejti, hogy a fémkarmú X-man sebei hogy hegesedtek azonnal be.

A Marvel karcos fenegyereke bámulatosan tudott felépülni bármilyen sebesülésből. Csak egy horzsolásnak bizonyult a Farkas számára az, ami másnak akár végzetes sérülés is lehet. Az X-men elpusztíthatatlannak tűnő tagja lassan nem csak a sci-fi kategóriát erősíti: Logan sebgyógyulási technológiájára egyre jobb esélye van a civileknek is.

 

View this post on Instagram

 

Looks like we got ourselves an X-Men fan. #Logan is now on Digital HD.

A post shared by X-Men Movies (@xmenmovies) on

A földi halandók számára a Harvardon dolgoznak éppen ki egy regenerációs eljárást: a gének megfelelő mutációja, avagy felkapcsolása lehet a kulcs. Sima mutáns erre nem képes – ahogyan a többi képregényhős sem öngyógyító. Az időjárást és elméket kontrollálhatják, ám a természet bizonyos törvényszerűségei felett nincs hatalmuk.

Mikor Farkas előmereszti fémes karmait, akkor azok bizony átdöfik a bőrét. Visszahúzás után viszont nem éktelenkednek vágott sebek a kezén – azonnal helyreáll a bőre, méghozzá hegek nélkül. És ezek még nem is a lőtt sebek! A sérült emberi szervezet alkalmas valamilyen fokú helyreállásra, de a tökéletes rekonstrukció képessége sajnos még nincs a birtokunkban.

Sejtszinten

még egyáltalán nem vagyunk a csúcson. Egy kisgyerek az elvesztett ujjbegyét még képes visszanöveszteni, de egy felnőtt már nem. Valami kikopik belőlünk addigra.

via GIPHY

A Hofstenia miamia nevű, csíkos férget a Harvardon vették górcső alá. Az állat nagyobb testszakaszait is képes kipótolni, azok elvesztése esetén. Egy gén felelős a mutatványért, amelyet a kutatók már be is azonosítottak. Dr Mansi Srivastava evolúcióbiológus elmagyarázta, hogy le is tudják csökkenteni ennek a génnek az aktivitását. Ha nem kapcsol be a gén, akkor nem indul el a kívánt regenerációs folyamat sem. Olyan, mintha a házban nem gyújtanánk fel villanyt.

A „házat elsötétítő” génre a féreg génállományának a „futott még”-részében bukkantak. A jelenleg haszontalannak látszó örökítőanyag-készlet az emberi genom 99 százalékát is jellemzi.

A férgek mellett a gyíkok és pár tengeri állat is újra növeszthet testrészeket, míg az embernél ez viszonylag korán eldől – negatív irányba. Kérdés, hogy tudományos úton kinyitható-e ez a regenerációt biztosító gén-kaszkád?

Csak el kellene billenteni a megfelelő kapcsolót? Lehet, hogy akár már tíz éven belül képesek leszünk arra, amire Logan? – teszi fel a kérdést a ScreenRant.

 

View this post on Instagram

 

One last ride. #Logan

A post shared by X-Men Movies (@xmenmovies) on

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.