Egészség

Para, a fiús szülők nem is félnek a rákkeltő HPV vírustól?

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.28 | 13:15

Pedig férfiaknál is kialakulhat tumor.

(kép: Pixabay)

A 65 éves houstoni Tom Jackson volt az első férfi, akinél 2013-ban kimutatták, hogy mandularákját a HPV-nak köszönheti. Mégis, a tengerentúli fiús szülők körében egyelőre nem dívik, hogy védőoltást adassanak be tinédzserkorú gyereküknek a Humán Papillóma Vírus ellen. Ez a kórokozó pedig a srácok szervezetében is felelős lehet a daganatos megbetegedések kialakulásáért, a torok, a száj és a nyakcsigolya területén. A John Hopkins Kórház felmérése szerint az indok a tájékozatlanság – egyszerűen csak nem tudnak a szülők erről a vakcináról eleget.

Minden ötödik fiús család elzárkózik a beadástól, míg a lányok esetében csak tízből egy ez a szám. Anna Beavis onkológus felvilágosítja a vizsgálat részt vevőit, hogy ez a leginkább szexuális úton terjedő vírus a nyakcsigolya tumor fő kiváltója, és az amerikai lakosok közül 79 millióan a húszas éveikre már meg is fertőződtek valamelyik fajtájával.

Nem kötelező a védőoltás, ezért sokan ki is hagyják.

A vizsgálatban részt vevő tinik szüleinek a 13 százaléka nem is hallott még az oltóanyagról, 20 százalékuk pedig azt nem tudta, hogy a fiúkra is érvényes volna.

A háziorvos azért nem hozza szóba sokszor, mert akkor a tinik szexuális életébe is bele kellene, hogy kérdezzen.

– összegzi Dr. Beavis a Nola.com oldalán.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.