Egészség

A 18-25 évesek körében már eltűnőben van a HPV

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.04 | 09:24

A csordavédettség felelhet azért a jelenségért, hogy egyre kevesebb nő kap HPV-fertőzést most, hogy egyre többen kapnak oltást a vírus ellen. Ez főként a 18-25 évesekre igaz.

Különös módon nem csak azoknak a nőknek a körében csökkent a HPV-fertőzések száma, akik megkapták a vírus elleni védőoltást, hanem a teljes populációról elmondható, hogy kevesebb felnőtt nő kapja meg a betegséget. Mindez a csordavédettség jelenségével magyarázható: a vakcina azokat is védi, akik nem kaptak oltást.

„A beoltott nők körében hosszú évek óta alacsony a HPV-fertőzések száma, az utóbbi időszakban ugyanakkor láthatóan csökkenni kezdett a megbetegedések aránya a beoltatlan nők körébe is” – foglalja össze a lényeget Dr. Abbey Berenson, a University of Texas munkatársa.

A szakember szerint mindez azt mutatja, hogy a vakcina igenis hatásos, és rendkívül fontos, hogy minél többen megkapják az oltást. Ezzel együtt persze hozzáteszi, hogy az oltás még csak egy évtizede elérhető, míg a méhnyakrák több évtized alatt is kialakulhat, így aztán még korai lenne a hosszútávú változásokról nyilatkozni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló