Egészség

Pekingnek életmentő zöld nyakláncra van szüksége

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.29 | 06:45

Ékszer és tüdő is lesz egyben a város körüli erdősáv. Bár önmagában még ez is kevés, nagyon nem ártana, mert a kínai főváros épp belefullad a szmogba.

fog-186141_1280
Pixabay

Elképesztő méreteket öltött Kínában a szmog: napi(!) négyezer halálesetet okoz a légszennyezettség. Az ország vezetése arról döntött, hogy itt az ideje betartani, amit korábban ígértek: drasztikusan csökkenteni kell a káros anyagok kibocsátását.

A szmog elleni harc egyik módja a főváros köré tervezett „zöld nyaklánc”. A metropolisz határvonalára ültetendő fák egy olyan védő övet képeznének, amely a környékbeli folyóknak és a lépvidéknek is jót tenne.

Bár történt már némi előrelépés, de a téli légszennyezettségi adatok még mindig nagyon aggasztóak. Pontosan ezért kell 2017 során a kormánynak megerősítenie a környezet védelmét, felelősségteljesen

– számol be Cai Qi polgármester.

BEIJING, CHINA - DECEMBER 31:  Buildings at central business district are shrouded in heavy smog on December 31, 2016 in Beijing, China. Beijing Meteorological Bureau has issued an orange alert for heavy smog from December 30 to January 1.  (Photo by Lintao Zhang/Getty Images)
Az üzleti negyed felhőkarcolói is alig látszottak ki a szmogból december végén – fotó: Lintao Zhang/Getty Images

A cselekvési terv része a túlnépesedés megfékezése is, azaz a külterületeken korlátozni kell a városfejlesztést. Folyamatosan dugó van, mert túl sok autó az utakon – ezért lottóhoz hasonló rendszerben regisztrálhatják a tulajdonosok a gépjárműveiket. Idén háromszázezer öreg autó végleges kivonását is tervezik a forgalomból, és a hagyományos üzemanyag árait is emelni tervezik. Emellett mindenkit bátorítanak, hogy inkább takarékos fogyasztású modellekkel közlekedjenek.

A másik szennyező anyag a levegőben a háztáji széntüzelésből származik: 2013-ban 22 millió tonnányit mértek, amelyet Cai Qi szeretne idén hét tonnára csökkenteni. A fosszilis erőműveket már bezárták, és a kieső energiát gigantikus napelemparkokból fedezik.

A Kaliforniai Egyetem tanulmánya szerint Kínában napi négyezren veszítik életüket a szmog miatt, míg New Yorkban ez a szám mindössze 33.

Tavaly Peking mellett még 22 északi nagyvárosban intézményeket (iskolákat és cégeket) kellett ideiglenesen bezárni a veszélyes légszennyezettség miatt, csökkenteni kellett a légi forgalmat és a föld szállítmányozás mértékét is. A kormány felszólította a lakosságot, hogy ha lehet, ne lépjenek utcára, és ne bocsássanak ki több széndioxidot.

Gyerekek, idősek, várandósok és kültéri munkások vannak leginkább kitéve a légszennyezettségből adódó egészségügyi problémáknak. A tüdő teljesítményének csökkenése és károsodása megrövidíti az élettartamot. Ezen túl szem-irritáció, mellkasi fájdalmak és fejfájás is lehet a szmog következménye. A pekingiek van, hogy csak maszkban hagyhatják el otthonaikat – írja a True Activist.

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló