Egészség

Mutatunk 6 egyszerű gyakorlatot, ha gyakran vannak láb-, térd vagy csípőfájdalmaid

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.07 | 15:35

Rövidesen nem lesznek, amihez persze arra is szükség van, hogy rendszeresen elvégezd az ajánlott gyakorlatokat. Napi pár perc az életedből tényleg nem nagy áldozat.

A felnőtt lakosság 15-25%-a szenved valamilyen lábfájdalomtól, egyiknek a térde, a másiknak a bokája, a harmadiknak meg a talpa sajog állandó jelleggel. Az alábbi 6 gyakorlat azt a célt szolgálja, hogy akik ebbe a csoportba tartoznak, meneküljenek a fájdalomtól. Csupán napi pár perc torna az ára. Mutatjuk, mit tegyél!

Sarokemelgetés

Először is állj fel, lépj a széked mögé, és tedd a kezed a széktámlára. A térded behajlítva emeld fel az egyik lábad, közben a másikkal lassan állj lábujjhegyre, majd a sarkad tedd vissza a földre. Utána cserélj lábat, és csináld meg mindkettővel ezt 10-15-ször. A gyakorlat a bokádat és a térdizmodat erősíti.

Lábujjhegyen járás

Ez azt egyszerű gyakorlatot bármi közben megcsinálhatod, amihez állni kell és mozogni, például pakolászás vagy takarítás közben. Sétálj lábujjhegyen állva 10-15 percig, vagy amíg el nem fárad a lábad. Páratlanul edzésben tartja a vádlidat meg természetesen a lábujjaidat is.

Bokakörzés

Ha gyenge a bokád így erősítsd: ülve vagy állva emeld fel az egyik lábad, majd a lábfejeddel lassan végez körkörös mozgás 10-szer az egyik, aztán a másik irányba, utána ismételd meg a gyakorlatot a másik lábaddal is.

Lábfeszítés

Ehhez a gyakorlathoz szükséged lesz egy erős és rugalmas kötélre, sálra vagy kendőre. Ülj le a földre, majd akaszd be az egyik lábadat a segédeszközbe, aminek a másik végét feszesen erősítsd oda például az ágy lábához. Aztán a lábad lassan behajlítva közelítsd a fejed felé, majd csináld meg ugyanezt a másik lábaddal is. De mind a két lábaddal 10-15-ször ismételd meg a gyakorlatot, mielőtt váltasz.

Lábujjmozgatás

A gyakorlatot többféleképpen is elvégezheted. A legegyszerűbb módja az, hogy felállsz és néhányszor begörbíted meg szétnyitod a lábujjaidat. De bonyolíthatod az egészet azzal, hogy ledobsz a földre egy törülközőt, amit előbb a jobb majd a bal lábad ujjaival veszel fel onnan. Ha nagyon ügyes vagy, akkor kavicsokat vagy üveggolyókat szórsz szét a földön, és szintén a lábujjaid segítségével szeded azokat össze a földről.

Séta a labdán

Keress egy teniszlabdát vagy egy ahhoz hasonló méretű bármilyen lasztit, majd ülj le egy székre. Helyezd a lábad a labdára és nehezedj rá, de akár rá is állhatsz. Mozgasd a lábad alatt a labdát lassan le-föl, előbb a lábujjaid felé, aztán pedig a boka irányába. Élvezd a talpmasszázst!

Bónusz: egy könnyű lábfejmasszázs

Ha este hazatérve fáj az ember lába, érdemes egy kicsit megnyomkodnia magának. Az egyik hüvelykujjad tedd  határozottan az 1. és a 2. lábujjak, a másikat pedig a 4. és az 5. lábujjak közé, 1 cm-re benyomva, és masszírozd finoman 15 percig. Határozottan nyugtató hatása lesz.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló