Egészség

Az UV-sugárzás lassíthatja a koronavírus terjedését

  • Szerző:nuus
  • 2020.04.16 | 00:38

Egy szakértő szerint.

Az UV-sugárzás koronavírus-terjedést lassító hatását ismertette Szegedi Sándor, a Debreceni Egyetem Meteorológiai Tanszékének docense.

UV-sugárzás koronavírus
Fotó: Pixabay

A tanszékvezető a hirek.unideb.hu kérdésére kifejtette: mivel a vírusok célja, hogy az emberi testbe jussanak, és ott szaporodjanak, így nagyjából hasonló időjárási körülmények között képesek életben maradni, mint az ember. Éppen ezért terjednek jobban zárt, az időjárási tényezőktől független térben, mint a szabad ég alatt, ahol megannyi hatásnak vannak kitéve.

A 0 és 20 fok Celsius közötti hőmérséklet a legoptimálisabb számukra. A mostani járvány kiindulási helyét jelentő Vuhan tartomány enyhe klímája és a kínai nagyvárosokra jellemző szmog ideális körülményeket teremtett a járvány kitöréséhez. A füstköd lebegő aeroszolrészecskéihez tapadva nagy távolságot megtehetnek a vírusok. Ráadásul Európába érve ugyancsak az évszakhoz képest enyhe, ám borongós idő fogadta a vírust, ami szintén kedvezett a terjedésének – magyarázta Szegedi Sándor.

Az eső kimossa a levegőből a vírusokat, míg a szél rendkívül kétélű fegyver, hiszen akár több tíz méterre is el tudja fújni a betegséget okozó részecskéket. Az időjárási elemek közül a direkt UV-sugárzás koronavírus-ellenes hatása kiemelhető, hiszen az ultraibolya-sugaraknak baktérium- és vírusölő hatása van, éppen emiatt használják az úgynevezett germicid lámpákat tisztításra, fertőtlenítésre. Ez nagyobb méretben is működik, a napsugárzás ultraibolya-sugarai elpusztítják a különböző felületeken megtelepedett kórokozókat – hívta fel a figyelmet a meteorológus.

Szegedi Sándor hozzátette: a következő hetekben az egyre hosszabb napos időszaknak és a magasabb napállásnak köszönhetően tovább javul a napsugárzás hatékonysága, ami gátolhatja a vírus megtelepedését a napsütötte felületeken.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló