Egészség

A te tested is rázkódik egyet, mielőtt elalszol? Itt a magyarázata

  • Szerző:nuus
  • 2019.04.18 | 18:48

A tudósok végre megfejtették.

Biztos mindenkivel előfordult már, hogy elalvás előtt, félálomban hirtelen rázkódik egyet a teste. Ez általában elég ijesztő szokott lenni, de most tudósok egy csoportja talált rá magyarázatot.

Fotó: 123rf

Egy friss tanulmány szerint, ha a test vagy annak valamely része hirtelen megrándul, azt jelzi, hogy éppen az ébrenlét és az alvás állapota között járunk. A rázkódás alkalmanként olyan hirtelen és erős, hogy fel is ébresztheti az embert és/vagy a mellette fekvőt.

Egy Carl Bazil nevű professzor szerint az emberek különbözően reagálnak erre a kiszámíthatatlanul jelentkeznő rázkódásra. Egyes emberek fel sem ébrednek, amikor testük megrándul, csak a párjuk veszi észre, míg mások riadtan kelnek fel és megrémülnek tőle. A szakértők szerint a hipnotikus rándulás nagyobb eséllyel jelentkezik, ha az illető kimerülten esik be az ágyba.

Más vélemények szerint ez csak egy jel, amit az agyunk küld a testünknek, ha már elértünk arra a szintre, hogy képesek vagyunk az alvás következő fázisába lépni. A tudósok szerint a stressz, a koffein, az alkohol, a hálószobában lévő nem megfelelő körülmények, a sok képernyőbámulás, a jet lag és az éjszakába nyúló esti műszak is megnehezíti az alvást, ilyenkor szintén jelentkezhetnek hipnotikus rándulások.

Címlapkép: 123rf

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.