Egészség

Korábban jótékony hatásúnak hitték, de növelheti a rák kockázatát ez a tea

  • Szerző:nuus
  • 2022.04.24 | 14:08
  • trendindex: 11

Reggel egy finom csésze tea elfogyasztása a legtöbb ember számára mindennapos dolognak számít. Egyes tanulmányok azonban kimutatták, hogy van olyan tea, ami megháromszorozhatja bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.

Számos tanulmány vizsgálta már a különböző rákos megbetegedések és a maté tea közötti kapcsolatot, de egészen a mai napig nem találtak összefüggést.

A yerba maté egy Dél-Amerika szubtrópusi területéről származó növény (ilex paraguariensis), aminek a leveleiből és gallyaiból gyógyteát készítenek. A leveleket előbb tűzön kiszárítják, majd forró vízbe mártják, hogy elkészítsék az italt.

Korábban számos, az egészségre gyakorolt hatásairól, főleg az immunrendszer erősítéséről volt ismeretes, most számos tanulmány azonban azt állítja, hogy a nedű túlzott fogyasztása esetén növelheti a rák kockázatát.

A Cancer Epidemiology Biomarker and Prevention című folyóiratban megjelent egyik tanulmány szerint

a tea növelheti a tüdőrák és az emésztőrendszeri rákok, például a nyelőcsőrák, a gyomorrák, a bélrák, a hasnyálmirigyrák és a májrák kialakulásának kockázatát.

„A megnövekedett kockázatnak két oka van. Az egyik hogy a matét nagyon forrón fogyasztják, a másik pedig, hogy a tea egy policiklikus aromás szénhidrogén (PAH) nevű rákkeltő anyagot tartalmaz” – nyilatkozott az egyik szakértő.

Forrás: Napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sorozatok
Saját sorozatot kap Havas Jon
  • szerző:nuus/MTI
  • 2022. 06. 17.