Egészség

Mérgező, halált is okozható köhögéscsillapító szirup miatt adott ki figyelmeztetést a WHO

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.04.26 | 17:18

Újabb Indiában gyártott köhögéscsillapító szirup miatt adott ki figyelmeztetést az Egészségügyi Világszervezet (WHO), miután szennyezést találtak egy Marshall-szigeteki és mikronéziai szállítmányban - írta a BBC hírportálja szerdán.

A WHO szerint a pandzsábi székhelyű QP Pharmachem által gyártott Guaifenesin TG szirup vizsgált mintáiban elfogadhatatlan mennyiségű dietilénglikolt és etilénglikolt mutattak ki. Mindkét vegyület mérgező, és fogyasztásuk halálos lehet. A közlemény nem részletezte, hogy megbetegedett-e valaki.

Az Egészségügyi Világszervezet hónapokkal korábban több más, Indiában gyártott köhögéscsillapító szirupot hozott összefüggésbe gambiai és üzbegisztáni gyermekhalálozásokkal.
Szudhir Pathak, a QP Pharmachem ügyvezető igazgatója a BBC-nek elmondta, hogy a cég a kifogásolt szállítmányt – amely 18 346 palackot tartalmazott – eredetileg Kambodzsába exportálta, miután megkapta az összes szükséges hatósági engedélyt. Aláhúzta: nem tudja, hogyan jutott el a termék a Marshall-szigetekre és Mikronéziába. Hozzátette: vállalata jogi lépéseket tett az ügyben.

A WHO közleménye szerint a köhögés tüneteinek enyhítésére használt készítményt az ausztrál gyógyszerfelügyelet, a Therapeutic Goods Administration vizsgálta. A közleményben kiemelték, hogy “sem a megadott gyártó, sem a forgalmazó nem nyújtott garanciát az Egészségügyi Világszervezetnek a termékek biztonságosságára és minőségére vonatkozóan”.

A szirupot a Trillium Pharma forgalmazta, amelynek székhelye az indiai Harijána államban található.
India a világ egyik legnagyobb gyógyszerexportőre, és elsődlegesen a fejlődő országokba szállít.
Az elmúlt hónapokban számos indiai cég került górcső alá gyógyszereik minősége miatt, és a szakértők aggályokat fogalmaztak meg a gyógyszerek előállításához használt gyártási gyakorlatokkal kapcsolatban.

Októberben a WHO globális riasztást adott ki, miután négy, az indiai Maiden Pharmaceuticals által gyártott köhögéscsillapítót hozott összefüggésbe gambiai gyermekhalálozásokkal. Mind az indiai kormány, mind a Maiden Pharmaceuticals tagadta a vádakat.

Márciusban India visszavonta egy olyan cég gyártási engedélyét, amelynek köhögéscsillapítóit 18 gyermek halálával hozták összefüggésbe Üzbegisztánban.

A hónap elején az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) közölte, hogy az Egyesült Államokban három halálesethez és súlyos fertőzéshez köthető szemcsepp indiai gyártója több biztonsági előírást is megsértett.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló