Egészség

Itt az ételmérgezési szezon! Hogyan és melyik baktérium okozza azt?

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.04 | 06:47

Vajon hogyan váltanak ki ételmérgezést a baktériumok? Az Egészségügyi Világszervezet szerint a Campylobacter a leggyakoribb oka annak, ha valaki rosszul lesz. De vajon mi az, és miért történik, ami történik?

Az ételmérgezés többnyire a Campylobacter nevű baktérium műve, állítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Ez általában természetes módon a baromfi és szarvasmarha gyomrában fordul elő. Csakhogy rájuk nincs semmilyen hatással. Ám ha az emberi szervezetbe jut, súlyos hasmenést és görcsöket okoz, vagyis az a fertőzött személy az ételmérgezés tipikus jeleit produkálja.

Annak érdekében, hogy az embereket megvédjék ettől a baktériumtól, az Egyesült Államok Haditengerészeti Orvosi Kutatóközpontja és a Johns Hopkins Egyetem Bloomberg Közegészségügyi Iskolája önkénteseket gyűjtött, akiken tesztelhették új, fertőzés-megelőző terápiáikat. A résztvevők vállalták, hogy a klinikán megisszák az ételmérgezést okozó baktériumot tartalmazó italt, így az orvosok kipróbálhatták, miként hat ellene a terápia.

Stephen Trent fertőző betegség-szakértő professzor, a Georgia-i Egyetem állatorvosi karának munkatársa az egyetem csoportjával egy lépéssel előrébb jutott a tanulmány során. A megfertőzött emberek vizsgálata helyett magát a baktériumot figyelték meg laboratóriumi keretek között, az önkéntesek által szolgáltatott, megfertőzött mintákban.

„Ennek az ételmérgezést okozó baktériumnak messzemenő hatásai lehetnek a lakosságra, ezért tudnunk kell, miért viselkedik úgy, ahogy, az emberi szervezetbe jutva” – magyarázta Trent. Ha ugyanis megvan, miért alkalmazkodik egy bizonyos módon a baktérium a testben, új eszközöket fedezhetnek fel, melyeket a túléléshez használ. S ezzel új terápiás módszereket alkalmazhatnak a kutatók az elpusztítására.

A kutatócsoport számos gént azonosított, melyekre a Campylobacter baktérium támaszkodik és így túlél az emberi testben. Ezek a gének lehetővé teszik a baktériumok számára, hogy kivédjék az immunválaszt, vagy segítenek nekik tápanyagot találni, mellyel tovább élhetnek a szervezetben.

„Ha a Campylobacter baktérium által okozott fertőzés tartósan fennmarad kisgyermekeknél, olyan növekedési periódusokkal is járhat, melyek miatt a gyermek fizikai és kognitív károsodást is elszenvedhet” – mondta el Alex Crofts, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatócsoportnak sikerült 1500 génből 11-re szűkítenie azoknak a számát, amelyek összefüggésbe hozhatók a tartós ételmérgezés-fertőzéssel. Egyikük, melynek neve cipA, abban is segít a baktériumnak, hogy behatoljon az emberi sejtekbe egy tartósan fennálló fertőzés során.

Forrás: Napidoktor.hu

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló