Egészség

Csaknem 100%-ban sikeres gyökérkezelés? Létezik!

  • Szerző:nuus
  • 2022.05.06 | 18:18

A fogorvosi látogatásokra gondolva mindenkinek összeszorul a gyomra. Bár felnőttkorára a legtöbb ember igyekszik kontrollálni a fogászati beavatkozásokhoz kapcsolódó félelmeit, a gyökérkezelés hallatán bárki azonnal menekülőre fogná.

Szerencsére ezek az érzések mondhatni, hogy mára indokolatlanná váltak, hála a fogászati mikroszkópnak. Az eszköznek köszönhetően, napjainkban már ezt az ijesztő beavatkozást is egy maximálisan hatékony, barátságos terápiás folyamatként emlegetik a szakemberek.

A fogászati mikroszkóp innovációja

Kétség nem fér hozzá, hogy a gyökérkezelés még a fogászati beavatkozások között is az egyik legnépszerűtlenebbnek számít. Nem véletlenül, hiszen amellett, hogy az ismerősi körben általában mindig akad egy ilyen kezeléshez fűződő rémtörténet, a beavatkozások néhányszor még sikertelenek is. 

Ha a fogszuvasodást nem kezelik időben, vagy a fog letörik, a fogban található eleven rész, a fogbél védtelenné válik a kórokozókkal szemben. Az ilyenkor bekövetkező fertőzés hatására pedig fogbélgyulladás alakul ki. Az ebből fakadó lüktető, éles fájdalmat régen rendszerint a fog eltávolításával orvosolták a szakemberek. 

Már ehhez képest is nagy áttörést jelentett a hagyományos gyökérkezelés, amely során a gyökércsatornákat feltárják és kitisztítják. Azonban a beavatkozások egy részénél – főleg a szabad szemmel nem látható, bonyolult gyökércsatornáknál, vagy az előnytelen anatómiai elhelyezkedésű fogaknál – előfordult, hogy nem sikerült teljes mértékben eltávolítani a fertőzött szövetet. Így a gyökérkezelés sajnos akár többszöri próbálkozás után is sikertelennek bizonyult. Az elmúlt óriási technológiai fejlődésének köszönhetően azonban erre a problémára is van megoldás!

A hagyományos gyökérkezelés folyamata alapjaiban nem változott meg, de kiegészült egy olyan innovatív eszköz használatával, ami a fogorvosok és a pácienseik életét egyaránt megkönnyíti. A fogászati mikroszkóp egyszerre felel a beavatkozás majdhogynem 100 %-os sikerességéért és a fájdalomérzet nagymértékű enyhítéséért. Ennek köszönhetően a gyökérkezelésről kialakított kép mára már idejétmúlt és téves.

A klasszikus beavatkozástól a mikroszkópos gyökérkezelésig

A fog szuvasodása eleinte nem, vagy csak alig okoz tüneteket. Emiatt sokan később látogatnak el az orvosi rendelőbe, minthogy az szükséges volna, és így a fog megmentésére nemigen marad más út, mint a gyökérkezelés.

A gyökérkezelés folyamata

A beavatkozás legfőbb oka, hogy a fogorvosok próbálják megszüntetni a fogbél – más néven pulpa – gyulladását, amit vagy a fog szuvasodása vagy egy baleseti sérülés váltott ki. Ezt úgy tudják megtenni, hogy:

  • az egyrészt szuvas, másrészt keményszöveti fogrészeket eltávolítják,
  • a gyökércsatornákat feltárják,
  • majd minden olyan gyulladt és lágy szövetet kitisztítanak, amik a problémát okozzák.

Végül, de nem utolsó sorban egy fertőtlenítő eljárással a fogban szaporodó baktériumoktól is megszabadulnak. A folyamat itt még nem ér véget, ugyanis a kezelés egy gyógyszeres töméssel és körülbelül egy 1-2 hetes türelmi idővel zárul. Ez idő alatt kiderül, hogy a fog hogyan reagál az “első körös” beavatkozásra, így az is eldől, hogy várhatók-e további kezelések a végleges gyökértömés előtt, vagy a beteg fellélegezhet. 

Miben más a mikroszkópos gyökérkezelés?

Folyamatát tekintve, a mikroszkópos gyökérkezelés lépései nem térnek el a hagyományos procedúráétól. Ahogyan arról szó esett, az újdonság a fogászati mikroszkóp alkalmazásában rejlik, amivel a korábban láthatatlan gyökércsatornák is feltérképezhetővé válnak.

Tekintve, hogy a problémás lágy szövetek és idegek gyökércsatornákban futnak, a gyökérkezelés sikeressége javarészt azon áll vagy bukik, hogy a gyulladást okozó részeket az orvosok maradéktalanul észreveszik-e. Míg a klasszikus eljárás során (tehát fogászati mikroszkóp nélkül) erre nem volt lehetőség, a korszakalkotó eszközzel már van.

A technológiai újításnak hála a beavatkozás közel 100%-os végeredményt biztosít. Ez annak köszönhető, hogy a mikroszkóppal a szabad szemmel alig, vagy egyáltalán nem látható részeket, az orvosok akár 30-szoros nagyításban is megvizsgálhatják, és ha szükséges, kezelhetik. Így nem csak a beavatkozás eredményessége és színvonala növekszik, de nagyobb az esély arra is, hogy a kezelt fog akár egy életen át tartós maradjon.

A mikroszkóp rendkívül sokoldalú eszköz a fogászatban

A mikroszkóp alkalmazása nem csak a gyökérkezelések miatt számít nagy előnynek. A fogászati kezelések egytől egyig nagymértékű precizitást és odafigyelést igényelnek, így a szakorvosok jóformán bármikor hasznát vehetik. A teljesség igénye nélkül, az innovatív eszköz egyaránt lehetővé teszi a fogágyműtétek, az ínybetegségek még sikeresebb véghez vitelét, de az olyan egyéb eljárásokban is segítséget nyújt, mint a minimálinvazív gyökércsúcs rezekciós műtétek, ill. A fogászati koronák vagy hidak készítése.

A cikk Dr. Molnár Bálint, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának docense és Dentpoint Implantológiai és Parodontológiai Centrum vezetőjének szakmai támogatásával készült.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló