Egészség

Valóban segít az arcmaszk a járvány megfékezésében?

  • Szerző:nuus
  • 2020.05.06 | 15:18

Ázsiában már a Covid19 előtt is használták, Európában csak most kezdett terjedni - de vajon valóban van-e haszna az arcmaszkoknak, vagy csak megnyugszunk attól, ha használjuk?

A BBC-nek nyilatkozó szakember elmondja, hogy egyelőre még nem igazán volt igény és – ezért – alkalom arra, hogy kutatás igazolja a maszk fékező erejét, ha járványról van szó. Amit viszont biztosan tudunk az az, hogy számos fertőző betegség már azelőtt fertőz, hogy az első tünetek megjelennének, és ezért a maszk viselője védi testnedveitől környezetét, ami mindenképpen hasznos.

Fontos, hogy a maszkhoz soha ne nyúljunk, csak az akasztójánál fogva vegyük fel, ne húzogassuk piszkos kézzel, otthon tiszta kézzel távolítsuk el. Ha eldobható, zacskóban dobjuk ki, ha tartós anyagból készült, meleg szappanos vízzel mossuk ki. A maszk nem helyettesíti a közösségi távolságtartást, ugyanúgy legalább két méteres távolságra kell állni a többi embertől, mint azelőtt.

Boris Johnson brit miniszterelnök azt mondta, hogy mindenkinek ajánlja a maszk használatát, egyes országokban pedig kötelező is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló