Egészség

Mi van? Minden nap esszük, most meg kiderül, hogy rákkeltő!

  • Szerző:nuus
  • 2021.05.10 | 16:18

Rákkeltőnek minősítette az Európai Unió az E171 élelmiszer színezéket.

Rákkeltő hatású lehet a titán-dioxid, azaz az E171 jelzésű élelmiszer-színezék. Emiatt uniós szinten kezdeményezik a betiltását. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA)szerint nem zárható ki, hogy ételszínezésre használt E171 jelzésű anyag rákkeltő. Az Európai Bizottság emiatt a betiltását javasolja – írja a Guardian.

Az E171, azaz a titán-dioxid széles körben használt színezék

a fehér élelmiszerekben. Sok ételbe beleteszik: rágógumiba, fehér csokiba, fogkrémbe, gyerekeknek szánt szószokba, de krémekbe és gyógyszerekbe is jut belőle. Több ezer tanulmány elemzése után az EFSA szakemberei arra jutottak, hogy nem zárható ki az E171 genotoxikus, DNS-t károsító hatása. Nem lehet megállapítani a napi bevitel biztonságos szintjét sem.

A titán-dioxid esetleges rákkeltő hatása régóta téma,

2019-ben Franciaország már betiltotta a használatát, de az Európai Unió többi országában engedélyezett a használata, Magyarországon is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló