Egészség

Már itthon is fertőz a vérzéses lázt terjesztő Hyalomma kullancs

  • Szerző:nuus
  • 2021.05.15 | 11:30

Mutatjuk, hogy ismerheted fel és hogy védekezhetsz ellene.

Az egészségkalauz.hu-n megtudhatjuk, hogy ez a kullancsfajta jóval nagyobb a Magyarországon megszokott kullancsoknál, és jellegzetessége a sávozott láb. dr. Földvári Gábor biológus a 24.hu-nak ezeket mondta el a kullancsról:

  • a krími-kongói vérzéses láz átadása szempontjából a legveszélyesebb kullancsfaj
  • a Hyalomma kullancs a többi fajtársával ellentétben jól lát, gyors, ügyesen mozog, így könnyebben meg is kapaszkodik, és fertőz
  • ha megfertőztek, a panaszok 1-13 nappal a fertőzés után jelennek meg.

A fertőzés jele lehet ingerlékenység, magas láz (akár hetekig is fennállhat), hátfájás, ízületi fájdalom, gyomorfájás, gyengeség. Vörös szem és torok, valamint kipirult arc jellemzi, súlyos esetekben sárgaság, a betegség előrehaladtával gyakori orrvérzések és véraláfutások jelennek meg.

Legnagyobb kockázatnak az állattartásban dolgozók vannak kitéve, ugyanis legkönnyebben vírussal fertőzött állattól lehet elkapni a kórt.

Azért, hogy a fentihez hasonló inváziót ne kelljen átélni itthon, az Ökológiai Kutatóközpont azt kéri mindenkitől, hogy az idei kullancsszezonban talált példányokat a megszokottnál tüzetesebben figyelje meg, és amennyiben úgy gondolja, Hyalomma egyedet talál, jelezze. További infókat ITT talál.

Forrás: egészségkalauz


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló