Egészség

Az UV-A-val felvitt, zselés műköröm növelheti a bőrrák kockázatát

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.17 | 13:11

Az ibolyántúli fénnyel történő műkörömépítés elég veszélyesnek tűnik. Mintha túlszoláriumoznád a kezeidet!

nuno_lopes / Pixabay

Okos ember alaposan benapkrémezi magát, ha kitör a nyár; viszont ha célba veszed a manikűröst, hogy tökéletes körmökkel ajándékozd meg magad, akkor jobb, ha előtte elgondolkodsz egy kicsit.

via GIPHY

A csillogó ujjvégek ugyanis a melanoma kialakulásának a kockázatát növelhetik: az UV-A sugárzás ugyanis, amit a szalonokban az akril és a lakk felrakásához használnak, veszélyes lehet. Kiderült, hogy egyre több megbetegedésben játszik közre ez a manikűrös eszköz. A húszéves Miss Illinois, aki a körmeit évekig tökéletes állapotban tartotta, most szólalt meg ezügyben.

Karolina Jasko beszámolt arról, hogy milyen nagy árat fizetett azért, hogy rendszeresen UV-A fénynek tette ki a kezeit – már 18 évesen melanomát diagnosztizáltak nála:

Egy függőleges fekete csík jelent meg a körmömön, amit utólag vettem csak észre, mert mindig akril borította a felületet. Az orvosom szerint a szalonban bevett módszer miatt alakult ki a probléma.

via GIPHY

Ha a családban örökletes a hajlam a bőrelváltozásokra, az pláne fokozhatja a kitettséget. Dr. Carolyn Jacob, a chicagoi kozmetikai bőrgyógyász-sebész szerint a körmök elkészítésének ezen módja olyan, mintha kicsiben szoláriumoznánk.

A doktornő ajánl pár tippet azoknak, akik mégsem riadtak el attól, hogy továbbra is havonta eljárjanak a manikűrösükhöz:

Napvédőt érdemes használni, mint például a cink-oxid vagy a titán-dioxid, ami fizikailag képes blokkolni a bőrben kárt tevő sugarakat.

Van olyan szalon is, ahol speciális védőkesztyűt adnak a kuncsaftra, teszi hozzá a KDVR.com; de az is megfontolandó, hogy biztonságosabb volna esetleg áttérni a shellac gél lakkról olyan típusúra, ami nem igényli ezt a kockázatos fénybehatást.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló