Egészség

Cukorfüggő vagy? Most kiderül!

  • Szerző:nuus
  • 2019.05.26 | 06:46

Itt van 10 jel, ami figyelmeztet, hogy cukorfüggő vagy.

cukorfüggés jelei

A cukorfüggés jelei mellett ne menjünk el szó nélkül, mert veszélyben lehet az egészségünk. A finomított cukor nem kizárólag az elhízásért felelős, hanem a szívizomzati megbetegedések és a kettes típusú cukorbetegség kockázatát is növelheti. Ráadásul könnyen hozzá lehet szokni, sőt olyan mértékű függőséget okozhat, amelytől nehéz megszabadulni. Ha nem vagytok biztosak benne, hogy egyszerűen csak kedvelitek az édességeket, vagy ennél már komolyabb a helyzet, vizsgáljátok meg magatokat őszintén. Ismerősek az alábbi cukorfüggőségre utaló jelek?

1. jel: eltitkoljuk, hogy mennyi cukrot fogyasztunk

Egyesek ugyan felismerik, hogy túl sok cukrot fogyasztanak, ám a megoldások keresése helyett inkább eltitkolják az édességhez való viszonyukat. Senki sem rejteget brokkolit az éjjeliszekrénye fiókjában, viszont ugyanez már nem mondható el a titkos cukorraktárakról.

2. jel: egyre többet igényel belőle a szervezetünk

Idővel a legtöbb addiktív anyaghoz hasonlóan a cukornál is tolerancia alakul ki. Ennek biztos jele, hogy az édesség utáni vágyat egyre több és több cukorral tudjuk csak kielégíteni.

3. jel: akkor is cukrosat eszünk, amikor nem vagyunk éhesek

Ha teljesen elteltünk az ebéddel, de még mindenképpen meg kell ennünk egy nagy szelet tortát, az az egyik korai jele lehet a kialakulófélben levő függőségnek.

4. jel: mindig valami édesre vágyunk

Vércukorszintünk hamar leesik, miután sok édességet fogyasztottunk. A leesett vércukorszint miatt pedig újra valami édesre vágyunk – az ördögi kör ilyen egyszerűen kialakulhat.

5. jel: sok sós ételt fogyasztunk

A sós ételek túlzott kívánása is a cukorfüggés jelei közé tartozik, és egyet jelent azzal, hogy szervezetünk nem kapja meg az összes szükséges tápanyagot. Ez pedig meglepően gyakori a cukorfüggőségtől szenvedők körében. Ha gyakran fogyasztunk édes nasikat, akkor valószínűleg nem eszünk elég egészséges fehérjét és zsírt. Ennek egyébként a fordítottja is igaz, amennyiben túl sok sósat eszünk, akkor édeset vagy egyszerű szénhidrátokat kívánunk.

6. jel: furcsa tünetekre leszünk figyelmesek, amikor megpróbálunk „leállni” a cukorral

A cukorfüggőség lehet viselkedésbeli és kémiai függőség is. Ha megszakítjuk a megszokott rendet, a szervezetünk elvonási tüneteket produkálhat. A leggyakoribb a fejfájás, a letargia, a fáradtságérzet, az izomfájdalmak, a rosszullét, a puffadás és az álmatlanság. A legtöbb esetben a tünetek 24 óra elteltével erősödnek, ezért ajánlatos az elfogyasztott mennyiséget fokozatosan csökkenteni.

7. jel: cukorral nyugtatjuk magunkat

Szakítás, szomorú esemény vagy csak egy átlagos rossz nap… Hogyan reagálunk minderre? Ha az egyetlen gyógyírt a cukorban látjuk, legyünk óvatosak. Az érzelmi bajok cukorral való kezelése nem csak cukorfüggőséget okozhat, hanem stresszt is, hiszen a problémáinkat nem dolgozzuk fel rendesen, csupán elnyomjuk némi vigaszt nyújtó édességgel.

8. jel: ismerjük a veszélyeket, de ez nem gátol meg bennünket a túlzott cukorfogyasztásban

Rossz jel, ha kényszeresen fogyasztunk cukros ételeket, különösen ha tisztában vagyunk azok káros hatásaival.

9. jel: mindent az édességért

Ha az éjszaka közepén lemegyünk az éjjel-nappali boltba vagy a benzinkútra valami édességért, akkor szintén ideje elgondolkoznunk, hogy nem vagyunk-e függők.

10. jel: bűntudatot érzünk, amikor édeset eszünk

Az evéstől érzett bűntudat sokszor valamilyen táplálkozási zavar jele. Ha szégyelljük magunkat a cukorfogyasztásunk miatt, akkor minél előbb érdemes konzultálnunk erről az orvosunkkal.

Forrás ÍzesÉlet.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.