Egészség

Mivel beszéled le az alkeszeket a piáról: Istennel vagy betegséggel?

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.28 | 08:05

Van, hogy a keményvonalas piásokat semmi sem tartja vissza egy újabb sörtől. Ilyenkor vajon a vallási vagy az egészségügyi érv az, ami inkább segít?

Mi történik akkor, ha vallási üzenetekkel bombázzuk a szeszfogyasztókat? Különösen az olyan közel-keleti országokban, ahol a muszlim a domináns vallás? Azt hinnénk, az ilyesfajta retorika segít az embereknek mértéket tartani, Michigani Állami Egyetem kutatása szerint nem feltétlenül ez a helyzet.

Saleem Alhabash, az egyetem adjunktusa kutatásában szülőföldje, Palesztina területén tesztelte az elméletet diákok egy csoportja segítségével. Kiderült, hogy nem érdemes Koránból vett idézetekkel emlékeztetni a fiatalokat az alkohol káros hatásaira, mivel ez nem tartja vissza őket a szeszfogyasztástól, illetve attól, hogy másokat is italozásra biztassanak.

„A népszerű tévhittel ellentétben, miszerint az egészségügyi figyelmeztetés mellé érdemes vallásos jellegű üzenetet is csatolni, kiderült, hogy az ilyen retorika aligha ér célba. Erős sztereotípia, hogy egy olyan mélyen vallásos országban, mint Palesztina, az emberekre még erősebben hat az ilyesfajta üzenet, de ez tévedés”

– mondja a szakember.

A felmérés során a résztvevőknek kétféle alkoholellenes kampány kreatív anyagát mutatták meg: az egyik tartalmazott vallásos üzentet, a másik csak az egészségügyi kockázatokra hívta fel a figyelmet. Ezután arra kérték az alanyokat, hogy nyilatkozzanak, volna-e kedvük egy antialkoholista kampányban részt venni, hogy másokat is figyelmeztessenek a szeszfogyasztás veszélyeire.

„Felfedeztük, hogy ha vallásos üzenet is van, az emberek kevésbé lelkesen csatlakoznak az antialkoholista kampányhoz, mint a csak egészségfókuszú kreatívok esetében. Ennek az oka vélhetően a természetes ellenállás: az embert minél inkább próbálják lebeszélni valamiről, annál inkább mozgatja a fantáziáját a dolog”

– mondta a kutatás kapcsán Saleem Alhabash.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.