Egészség

A krónikus fáradtság létezik, és ki is mutatható

  • Szerző:nuus
  • 2020.05.31 | 07:18

Egyes szakemberek szerint a krónikus fáradtság nem egy létező állapot, de ez az álláspont most megdőlni látszik.

krónikus fáradtság rendszerint a 20-as, 30-as években, illetve a 40-es évek elején jelenik meg, és egy időben juppiláznak is becézték, mivel főként a fiatal üzletemberek körében gyakori jelenség. Sokak szerint a juppiláz egyszerű lustaság, amikor is az ifjú üzletembernek semmi kedve nincs dolgozni, ennél azonban komplexebb a helyzet. Sokan állítják, hogy a krónikus fáradtság olyasmi, ami csak a fejünkben van jelen, és elég a hozzáálláson változtatni.

Egy friss kutatás szerint ugyanakkor létező állapotról van szó, amely egészen konkrét módon befolyásolja a vérképet, ilyesformán egyszerűen kimutatható akkor is, ha a vérkép egyébként rendben van, semmilyen hiány nem utal a normálistól eltérő állapotra.

Érdekes módon azok a változások, amelyek ilyenkor a szervezetben végbemennek, a leginkább a téli álmot alvó állatok testének változásaihoz hasonlíthatók. Fontos felfedezés ez, hiszen a krónikus fáradtság több százezer ember életét keseríti meg világszerte. Azzal, hogy a betegség a vérből kimutatható, vélhetően a kezelés is egyszerűbbé válik.

A San Diego-i központú Kaliforniai Egyetem munkatársai 45 KF-gal küzdő és 39 ember vérmintáit elemezték, és megállapították, hogy ennek segítségével 90 százalékos biztonsággal megállapítható volt, hogy ki küzd a problémával.

Forrás: Ragazze.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló