Egészség

Még nem késő formába lendülni! 10 expressz nyári diéta tipp a tökéletes bikinialakhoz

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.04 | 16:13

A strandon is magabiztosabb leszel, ha betartod ezeket a szabályokat.

Pixabay/fgmsp cc0

Végre itt a június, az igazi nyár!

Jönnek a fesztiválok, rövid sortokban, szűk felsőkben csapatjuk a bulit. A hétvégén a Balatonon, a Római-parton, vagy a helyi strandokon süttetjük a hasunkat, de a nagy hőségben még dolgozni is lengébb öltözetben megyünk. Ahhoz, hogy a lehető legjobban érezzük magunkat ezekben a nyári, könnyű ruhákban, fontos, hogy magabiztosak is legyünk. Ehhez pedig nem árt, ha egy kicsit formába hozzunk a testünket a sok vetkőzés előtt.

Ha nem kezdtél el még hónapokkal ezelőtt készülni a nyárra, akkor sincs gond, mert a követkő 10 last minute tippel behozhatod az elmaradást, és bomba alakkal vonulhatsz majd a strandon.

Fiúk, ezeket a tanácsokat nektek sem árt betartani, mert strandra ti is mentek, vagy nem?

via GIPHY

#1 Ne hagyd ki a reggelit! Egyél szénhidrátban és proteinben dús ételeket!

Minden reggel egyél, ez nagyon fontos. Nem elég csak a kávé! Gondold csak végig, ébredés után már 6-8 órája koplal a szervezetünk, így ilyenkor nagyon fontos, hogy feltöltsük a tápanyagraktárainkat. Reggelire egyél lassú felszívódású, rostban gazdag szénhidrátot. De ez önmagában nem elég. Reggelire mindenből fel kell tuningolnod a szervezeted.

Mi az, amit tartalmaznia kell egy ideális reggelinek?

  • szénhidrát
  • fehérje
  • zsír
  • rostok

Egyél meg például 3-4 evőkanál zabkását vízben és mandulatejben megfőzve. Szórd meg túróval, magvakkal (mandula, dió, mogyoró, fenyőmag, szezámmag, tökmag, napraforgómag) és bogyós gyümölcsökkel (málna, áfonya, szeder, goji bogyó). A tetejét díszíts fahéjjal, chia maggal vagy mákliszttel.

via GIPHY

#2 Soha ne koplaj!

Ha fogyni szerenél, akkor is enned kell rendszeresen, mivel ha nem eszel, és éhezel, akkor a szervezeted azonnal elkezd raktározni. És a rossz hír az, hogy zsírt raktároz el, így ha éhezteted magad, akkor pont az ellenkezőjét fogod annak elérni, amit valójában szeretnél. A fogyás az éhezéstől nem fog beindulni! A legjobb, ha kis adagokat eszel, napi 5-6 alkalommal. Így nem terheld túlságosan meg az anyagcserédet, és a vércukorszinted is kiegyensúlyozott marad. És most jön a jó hír: ha pörög az anyagcseréd, akkor könnyebben beindul majd a fogyás is. Persze nem mindegy, hogy mit eszel, és mikor, de erre is kitérünk majd.

És még egy dolog: ha nem koplalsz, akkor nem tör rád a farkaséhség sem, ami az átgondolatlan csoda fogyókúrák legnagyobb ellensége. Ha ugyanis ránk tör a farkaséhség, akkor nagyobb valószínűséggel fogunk olyan ételeket is megenni (csoki, chips, pékáru), ami épp ad hoc módon szembe jön velünk, és egyáltalán nem voltak beiktatva az aznapi menünkbe.

via GIPHY

#3 A szénhidrát nem átok

Sokan félnek a szénhidráttól, pedig nagyon fontos szerepe van a táplálkozásban. Szükségünk van rá, hiszen a szénhidrátok biztosítják a szervezetünk működéséhez szükséges energiát. És bármilyen meglepő is, szénhidrát nem csak a pizzában van. Szénhidrát van a gyümölcsökben, zöldségekben, tejtermékekben, magvakban, borsófélékben, teljes kiőrlésű gabonákban. Szinte minden étel tartalmaz szénhidrátot, így kiiktatni az étrendünkből teljesen elképzelhetetlen. Annyi csak a lényeg, hogy kerüld a finomított szénhidrátokat. Ilyenek például a fehér liszttel készült pékáruk. Szóval nem a szénhidrátot kell csökkenteni, hanem a keményítőt kell redukálni. Egyél kevesebb kenyeret, tésztafélét, burgonyát.

via GIPHY

#4 Főzz előre magadnak, tervezd meg a napod és dobozolj!

Ha tudatosan készülsz arra, hogy mit, és mikor fogsz enni, akkor kevesebb hiba csúszhat a gépezetbe. Ehhez persze vagy előző este, vagy kora reggel, még a munka vagy a suli előtt meg kell főznőd a napi adagod, és el kell dobozolnod az ételeidet. Nem könnyű, de az eredményért nagyon is megéri ez a plusz áldozat.

#5 Egyél elegendő fehérjét!

A sovány húsok kiváló fehérjeforrások. A protein fontos ahhoz, hogy megmaradjon a szép izomzatod a fogyókúra alatt is, a protein ugyanis védi az izomszöveteket. Emellett felel a megfelelő hormonszintért is. A szervezet, ha nem tud mihez nyúlni, akkor először az izmot építi le (igen, sajnos nem a zsírraktárokhoz nyúl), ezért is fontos a megfelelő protein bevitel. A fehérjedús ételek az anyagcserét is gyorsítják, a gyors anyagcserének pedig – ahogy korábban már írtuk – szerepe van a fogyásban.

via GIPHY

#6 Igyál elegendő vizet! Nyáron többet, mint amennyit szoktál!

Az emberi test 50-60 százalékát víz képezi, így egyértelmű, hogy fontos a folyamatos folyadékbevitel. Nyáron erre még inkább figyelnünk kell. De sportolás, fizikai munka vagy napozás, szaunázás közben is növelnünk kell a napi folyadékadagunkat. Napi 2-3 liter víz lenne az ideális mennyiség egy átlagos, egészséges felnőtt ember számára a vízháztartás egyensúlyának fenntartásához. A vízivás azonban a diétád miatt is fontos. A dehidratáltságot ugyanis sokszor éhségnek érezzük. Így ha azt érzed, hogy éhes vagy, igyál meg egy pohár vizet, és várj 20 percet. Ha utána már nem érzel éhséget, akkor valójában csak folyadékhiányod volt.

via GIPHY

#7 Egyél elegendő zöldséget és gyümölcsöt!

Ebédkor és vacsoránál a tányérod felét zöldségek tegyék ki. Ha ezt a szabályt betartod, máris sokat tettél a tökéletes alakért. A zöldségeket párolva, vagy grillezve fogyaszd. A gyümölcsökkel a diéta alatt óvatosan kell bánni, lehetőleg délután, és este már ne egyél gyümölcsöt a magas cukortartalmuk miatt. Reggelire és tízóraira ugyanakkor nagyon fontos a gyümölcsök fogyasztása.

#8 Étkezések között ne nassolj!

Felejtsd el az édességeket, pudingokat és a sós nasikat is. Rágcsálj inkább répát, uborkát, zellert, ha megéheznél két étkezés között. Ha édességre vágysz, akkor délelőtt egyél meg egy natúr joghurtot gyümölcsökkel – akár össze is turmixolhatod ezeket, ha jeget is teszel bele, akkor tökéletes smoothie-t kapsz. Fontos, hogy tudd: a bolti gyümölcsjoghurtok nem fogyókúrásak, sőt! Ezeknek nagyon magas a cukortartalmuk, így sokat árthatnak a diétádnak. Este végképp ne egyél semmi ilyesmit!

via GIPHY

#9 Este is enni kell, vacsoránál korlátozd a szénhidrátfogyasztást 

Nagyon fontos, hogy este is egyél. A “hat óra után tilos enni” szabály egy nagy-nagy marhaság. Az az ideális, ha lefekvés előtt 1-1, 5 órával már nem eszel, de a vacsora nem maradhat ki. Este fehérjét és sok-sok zöldséget egyél, vacsoránál minimalizáld a szénhidrát- és zsírbevitelt. Kiváló és finom vacsora rakható össze tonhalkonzervből, főtt tojásból, sovány túróból vagy cottage cheese-ből. A lényeg, hogy mindegyiket egy nagy adag salátával edd.

#10 A rendszeres testmozgás is elengedhetetlen az álomalakhoz

A diétád csak akkor fog jól működni, ha sportolsz is mellette. Bár az tény, hogy a kockahas a konyhában készül (tehát a táplálkozásnak nagyon nagy szerepe van az ideális alak elérésében), de a mozgás is szükséges a bikinialakhoz. És nem elég csak kardiózni, a súlyzós edzések is kellenek ahhoz, hogy szép, formás alakod legyen. Heti 4-5 alkalommal próbálj meg sportolni, és gyorsan látni fogod az eredményét.

via GIPHY


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló