Életmód

Botrány tört ki az energiaital reklámja miatt

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.13 | 19:32

A Magyar Energiaital Szövetség TikTok-videójában egy lány azzal reklámozza az italt, hogy abban ugyanannyi B-vitamin van, int egy nagy tál zöldség-gyümölcsben. A reklám kiverte a biztosítékot a kommentelők és a szakértők között. Az ügyben vizsgálat indult.

Egy fiatal lány a Magyar Energiaital Szövetség (MESZ) TikTok-videójában azt állítja, hogy egy doboz energiaital ugyanannyi B-vitamint tartalmaz, mint egy nagy tál zöldség és gyümölcs. A videóban azt állítja: maximum napi ötöt lehet belőle inni, ő egyébként három energiaitalt iszik napközben. Ezt rögtön kiszúrták a kommentelők és kritizálni kezdték – szúrta ki a qubit.hu.

Az Energia Ital Szövetség TikTok videójában egy lány azt állította, hogy ugyanannyi B-vitamin van benne, mint egy nagy tál zöldség-gyümölcsben/Fotó: 123rf.com

A MESZ a weboldalán orvosokra hivatkozik, akik az energiaitalok biztonságosságát hangsúlyozzák. Zacher Gábor toxikológus szerint az energiaitalokban lévő koffein nem különbözik a kávéban lévő koffeintől, ezért a tiltás nem megoldás. Vajda Zsolt gyermekgyógyász pedig hozzáteszi, hogy a mértékletesség a kulcs.

Azonban a szakértők többsége nem ért egyet a MESZ állításaival. A Magyar Addiktológiai Társaság elnöke, Zacher Gábor toxikológus szerint az energiaitalok nem helyettesíthetik az egészséges táplálkozást, és túlzott fogyasztásuk káros lehet a fiatalkorúak egészségére. A dietetikusok is hangsúlyozzák a zöldségek és gyümölcsök fontosságát a vitaminok és ásványi anyagok bevitelében.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) álláspontja szerint az energiaitalok napi fogyasztása maximum 300 mg koffeinre korlátozódjon, ami körülbelül 3 doboz energiaitalnak felel meg. Az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) vizsgálatot indított a MESZ TikTok-videója miatt, hogy megállapítsa, sérti-e a reklámszabályokat.

(via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló