Életmód

Van összefüggés a magas BMI és az agy egészsége között

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.13 | 17:33

Egy új tanulmány rávilágított, hogy a magas BMI (kumulatív testtömegindex) az agy egészségének romlásához vezethet a különböző korcsoportokban. A kutatás eredményei arra utalnak, hogy a 26,2 kg/m² alatti BMI fenntartása kulcsfontosságú az agyi öregedés késleltetéséhez és a kognitív funkciók megőrzéséhez.

A Science Partner folyóiratban megjelent tanulmányban Han Lv docens, a Pekingi Barátság Kórház és a Fővárosi Orvosi Egyetem munkatársa 16 éves populációs kohorsz adatait elemezte. A kutatás során 25 és 83 év közötti felnőttek idegrendszeri képalkotó jellemzőit vizsgálták a kumulatív BMI hatásának felmérésére.

Fotó: 123rf.com

A vizsgálat eredményei a következők:

  • A magas BMI összefüggésben áll a csökkent agytérfogattal.
  • A magas BMI a fehérállomány hiperintenzitásának (WMH) megnövekedett volumenével jár.
  • A hatás különösen erőteljes a 45 évnél fiatalabb és a 60 évnél idősebb felnőttek esetében.

A kutatók megállapították, hogy a magas BMI akár 12 évnyi agyi öregedésnek is megfelelhet a 45 év alatti felnőttek esetében. Ezért Han Lv docens a 26,2 kg/m² alatti BMI fenntartását javasolja az agy egészségének megőrzése érdekében.

A tanulmány fontos betekintést nyújt a BMI és az agy egészsége közötti összefüggésbe, és hangsúlyozza a BMI ellenőrzésére irányuló közegészségügyi stratégiák szükségességét. A jövőbeli kutatásoknak a longitudinális neuro-képalkotási adatok megszerzésére kell összpontosítaniuk, hogy tovább vizsgálják ezeket az összefüggéseket.

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló