Egészség

Rejtélyes kutyainfluenza szedi áldozatait

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.13 | 07:46

Tévedés lenne azt hinni, hogy az influenza csak az emberre lenne veszélyes. Hűséges négylábú társaink éppúgy ki vannak téve egy súlyosabb nátha veszélyeinek, mint gazdáik. Egy különösen fertőző kutya-influenza pedig éppen most kezd tombolni az Egyesült Államokban.

Fotó: Pixabay/mieke 59 CC0

Ez a vírus azért veszélyes különösen, mert a kutyák nagy része, nyolcvan százaléka megbetegszik, ha megfertőződik vele. Az Amerikai Állatorvosok Egészségügyi Szervezete szerint ugyanakkor a gazdáknak nem kell aggódnia, a vírus nem terjed emberre – legalábbis egyelőre. Kellő odafigyeléssel és kezeléssel pedig a kutyák is könnyen kigyógyulnak belőle, ritkán végződik az eb elpusztulásával. Az mindenesetre aggasztó, hogy Arkansas, Florida, Dél- és Észak-Karolina egyre növekvő, járványszerű fertőzésekről számol be.

Ha azt gyanítjuk, hogy a kutyán megbetegedett biztosítsunk neki a lehető leggyakrabban friss vizet és hagyjuk pihenni!

Javasolják az állatorvosok. Néhány súlyosabb esetben a kutya felpüffedhet, duzzanat jelenhet meg rajta, de ezt némi gyógyszeres kezeléssel orvosolni lehet.

Jelenleg kétféle kutya-influenzát tartunk számon. A leggyakoribb, a H3N2 viszonylag széles körben elterjedt és gyakran felüti a fejét. Ez gyors lefolyású, s sokszor szinte észrevétlenül átesnek rajta az állatok. Van viszont egy jóval ritkább és veszélyesebb influenza is, a H3N8. Szerencsére ez néha üti csak fel a fejét. Elsőként egyébként 2004-ben diagnosztizálták néhány versenyagárnál.

A H3N2 vírus terjedését tudatosan és legrészletesebben 2015-ben figyelték meg. A Chicago-ban kitört járvány szinte végigsöpört a közép-nyugati államokon. Az állatorvosok szervezete szerint ez a kitörés a mai napig nem csillapodott, az elmúlt hónapban a Floridai Egyetem állatorvosi karának kutatói legalább 12 esetet azonosítottak.

via GIPHY

Bár az állatorvosok egyelőre nem tudják minden kétséget kizáróan megállapítani a vírus születésének körülményeit, annyi bizonyos, hogy a járványok gyakrabban törnek ki olyan helyeken, ahol sok kutya van összezárva. Különösen menhelyeken vagy gyepmesteri telepeken, esetleg tenyésztőknél.

A tünetei egyébként nagyon hasonlítanak az emberi influenzára. A kutya sokat tüsszög, prüszköl, köhög és hány. Ezek a tünetek több napig, akár egy hétig is elhúzódhatnak. Néhány ritka esetben a vírus végzetes is lehet, de ez jellemzően akkor történik meg, ha az állat szervezete egy másik betegség miatt legyengült, esetleg idős, gyenge immunrendszerű kutyát támad meg.

A tünetek észlelése esetén ne kezdjük meg a kezelést, és mielőtt bevinnénk az állatorvosi rendelőben, feltétlenül jelezzük telefonon, megelőzendő a további fertőzéseket.

Tartsuk azt is észben, hogyha a kutyánk jobban is van, és nem produkálja a tüneteket, attól még bőven fertőző lehet. Az állatorvosok azt javasolják, hogy fertőzés esetén legalább három hétig kerüljük el a más kutyákkal való találkozást.

Fotó: Pixabay/mieke 59 CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló