Egészség

Zacher Gábor szerint tüdősérülést okoz, az Elf Bar az „új járvány”

  • Szerző:nuus
  • 2022.06.13 | 11:18

Zacher Gábor toxikológus lesújtó véleménnyel van az Elf Bar terjedéséről.

Zacher Gábor szerint az Elf Bar már édes íze miatt is függőséget okoz. Ennél is nagyobb gond viszont szerinte, hogy az Elf Bar használatát azzal sem lehet elítélni, hogy használója büdös lesz tőle. A toxikológus sejtése szerint az Elf Bar növényi glicerineket tartalmaz. Ettől kellemes édes ízt, illetve a benne lévő aromaanyagoktól függően különböző gyümölcsös ízeket érzünk, ami „jó”.

Magyarországon az Elf Bar „teljesen szabályozatlan”.

Ezen „biztos, hogy relatíve hamar fog az állam változtatni”, hiszen „ha más nem, akkor adóbevétel szempontjából ez egy jól működő történet lehet”.  „A gyerekek ezt jól ki tudják cselezni” viszont online rendelés révén. Zacher az RTL Klubon az

evali-szindrómáról, vagyis egyfajta tüdősérülésről is beszélt.

Ezt a 10-15 évvel ezelőtt megjelent e-cigarettákban fellelhető „illatanyagok, aromaanyagok, polietilén, glikolén és egyéb növényi glicerinek” okozzák. Zacher sommásan annyit mondott: az Elf Bar terjedéséről, hogy az „egy új járvány”.

A legális dohánytermék gyártók és magyarországi forgalmazóik elleneznek minden illegális forrásból származó és minden fiatalokat célzó értékesítést. Magyarországon legálisan 18 év alattiak nem vehetnek dohánytermékeket, sem e-cigarettákat, sem ízesített e-cigarettát. Az ismert gyártók ellenőrzött termékei kizárólag legálisan trafikokban kaphatóak. Az illegális termékek és értékesítési csatornák, valamint a 18 éven aluliaknak történő forgalmazás ellen egyértelműen kiáll az iparág.

A ellenőrzötten és tudományos bizonyítékokkal alátámasztottan alacsonyabb károsanyag kibocsátású, kizárólag felnőtt dohányosoknak szóló termékek ezzel a jelenséggel semmiképpen nem keverendőek össze. Különös hangsúllyal mutatunk rá arra, hogy a hevített dohánytermékek és kiegészítő termékeik csak azt követően kerülhetnek Magyarországon forgalomba, hogy azok műszaki és tudományos dokumentációját, összetevőit és adalékanyagait a Nemzeti Népegészségügyi Központ megvizsgálja, és e termékek forgalmazását jóváhagyja. Az illegális forrásból beszerezhető ízesített e-cigaretták ilyen szűrőn nem mennek keresztül.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló