Egészség

Pezsgő szexuális életet akarsz hosszú távon? Egyél sok tengeri halat!

  • Szerző:nuus
  • 2018.06.22 | 06:46

Felpörgetheti a szexuális életet, ha több tengeri ételt fogyasztunk? Sőt, a termékenységet is javítja? Egy tanulmány szerint a halevés valóban képes a jobb szex elérésére.

Ha több tengeri élelmiszert fogyasztunk, az segíthet a szexuális élet-, sőt a termékenység felpörgetésében, javításában is – állítja egy új kutatás. A tanulmány nem bizonyít ok-okozati összefüggést, de azokhoz a párokhoz, akikre heti többször jellemző volt a halevés, nagyobb eséllyel kopogtatott be a gyermekáldás a nyomonkövetés 1 esztendeje alatt.

Forrás: 123rf.com

A tengeri ételeknek számos előnyük van a reproduktivitás szempontjából, beleértve azt, hogy a szexuális aktivitás gyakoribbá válik és gyorsabban megfogan a gyermek” – magyarázta Audrey Gaskins, a bostoni Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola munkatársa, a tanulmány vezetője.

Az új tanulmányhoz a Harvard kutatói egy évig figyelték 500, Michiganben és Texasban élő pár életének alakulását: mindegyikük kisbabát tervezett. Rögzítették, hogy mennyi halat esznek, s a szexuális aktivitásukról is vezettek naplót.

A kutatás során kiderült, hogy azok a párok, akikre heti két alkalomnál többször volt jellemző a halevés, gyakrabban voltak együtt, 22 százalékkal sűrűbben fordult elő a szex, mint akik nem ettek annyi halat. A halevésben élenjáró párok 92 százaléka a tanulmány végére gyermeket várt, összevetve őket azzal a 79 százalékkal, akik kevésbé fogyasztottak tengeri ételeket.

Forrás: 123rf.com

A kutatók szerint ugyanakkor a terhesség és a halevés közti összefüggést nem csupán a gyakoribb szexel lehet magyarázni, hanem azzal is, hogy a tengeri élelmiszerek fogyasztása befolyásolhatja a sperma minőségét, az ovulációt, vagy az embrió minőségét. A termékenység maximalizálása érdekében tehát nagyon is érdemes a halevés abban az időszakban, amikor a párok gyermeket szeretnének.

Dr. Tomer Singer, a New York-i Lenox Hill kórház reproduktív endokrinológusa ugyanakkor úgy véli, nem egyértelmű az ok-okozat közötti kapcsolat. Megkérdőjelezi, hogy a párok valóban előnyt kovácsolnak-e a tengeri ételekben levő tényleges összetevőkből. Megjegyzi, hogy az eredmények lehetnek véletlenszerűek is, talán a párok egyébként is egészségesebbek voltak, egészségesebb étrendet folytattak.

Tény azonban, hogy a halevésnek számos előnye van: a halban sok a fehérje és egyéb tápanyagok, melyek határozottan jól jönnek a terhes nőknek, illetve azoknak, akik szeretnének megfoganni. Sok nő egyébként a várandósság idején kerüli a halat, attól tartva, hogy sok benne a higany.

Ez a tanulmány azonban arra biztatja a párokat, hogy heti 2 vagy 3 alkalommal egyenek halat. A higanynak való kitettség befolyásolhatja a gyermekek és a még meg nem született babák fejlődését. Egyes halakban valóban káros szintű higanymennyiség található, ezek a cápa, a kardhal, a királymakréla és a Mexikói öbölből származó tőkehal. Ezeket jobb kerülni, de a többi hal esetében a higanyszint kellően alacsony ahhoz, hogy heti 2-3 fogyasztásánál nem kell tőle félni. A lazac és a tonhal például kimondottan ajánlott.
A tanulmányt a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism közölte.

Forrás. 123rf.com

Forrás: Adrina – napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló