Egészség

Húsallergiát kaphatsz egy bizonyos kullancs csípésétől

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.23 | 12:26

Egyelőre Amerikában él ez az élősködő, amelyiktől örökre vegává válhatsz. Főleg kutyák vérét szívja, de emberre is ráfanyalodik ez a rovar.

A magyar kirándulók életét is többféle betegséggel tudják megkeseríteni a kullancsok, ez a tengerentúli vérszívó pedig húsallergiát tud okozni. A Magányos Csillag nevet viselő állat felel a National Geographic szerint ennek a betegségnek a kialakulásáért. A szuperhős(nő)-nevű, Alfa-Gal becenéven futó, alfa-galaktóz szacharid tesz érzékennyé a húsételekre, ezt a cukormolekulát terjeszti annak a rovarnak csípése, amelynek egy Texas-alakú minta van a hátán. Egyetlen csípése átrendezi az emberi szervezet immunrendszerét.

Sétálsz az erdőben, és találkozol egy ilyen kis vérszívóval, aki éppen egy emlősállatot csapolt meg előzőleg. Hordozza az Alfa-Galt, beléd mar és máris aktivizálja a védekező mechanizmusaidat.

magyarázza Cosby Stone, a Vanderbilt Egyetem allergiával és immunológiával foglalkozó szakembere.

A szervezeted létrehozza a megfelelő antitesteket, melyek ezzel a szachariddal való következő találkozás során működésbe lépnek. Akiknél kialakul az érzékenység, az a vörös hús fogyasztása után órákkal tapasztalhat magán tüneteket. De pár, zselatint tartalmazó gyógyszer is ezzel az anyaggal készül.

A reakció kicsit később jelentkezik. Az Alfa-Gal keresztüljut az emésztőrendszeren, majd órákkal később jönnek a gondok: kiütések, fulladás, hányás és hasmenés formájában. Ritka esetben még a sürgősségire is kerülhetünk: ha valakinek túl alacsony a vérnyomása, akkor az életveszély sem kizárható.

számol be Stone, aki kezelt már ilyen állapotú pácienseket is, akik közül a legtöbben nem tudják, mi is okozhatta a bajukat. A helyzet csak rosszabb, ha több kullancs csípésnek volt az illető már kitéve: ugyanis a több antitest hevesebb reakciókat okoz. Az érzékenységnek ellenszere egyelőre nincs, csak a mellékhatásokat tompíthatjuk.

Terjedőben van?

Először az Államok dél-keleti részében jegyeztek fel ilyen eseteket, de a felmelegedés hatására egyre több rovar jut el az északi és nyugati régiókba is. Már New York és Minnesota környékén is futottak bele ilyen csípésekbe. A Járványügyi Központ egyelőre nem rögzíti az Alfa-Gal allergiás eseteket, így a kór terjedése is csak mendemondákon alapul.

Öt éve nagyjából ötven beteget láttunk el ezzel a szindrómával. Most nagyjából kétszáznál tartunk. Addig nem is tudtuk, hogy összefügghet a két dolog.

Ami növekszik, az az, hogy jobban tudatában vagyunk a jelenségnek. Ahogyan a többi allergia is erősödik, úgy az Ala-Gal tünetei is markánsabbak lettek. Tanulmányok igazolják, hogy a hőmérséklet emelkedésével több olyan növényi pollen is terjedőben van, amelyek szintén okoznak érzékenységet.

Ezt erősíti meg Purvi Parikh is, az Allergia és Asztma Hálózat részéről: a klímaváltozás miatt a kullancsok is kiszélesítik életterüket észak felé.

Stone szerint ráadásul a higiénés előrehaladás a természetes védekezésünk ellen dolgozik. Amit tehetünk, az az, hogy ha kimegyünk a zöldbe, akkor használjunk rovarriasztót, kezeljük vele a ruházatunkat, illetve kerüljük a magas füvet és a bozótos részeket.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló