Egészség

Mitől függ, hogy valaki hízásra hajlamos lesz-e?

  • Szerző:nuus
  • 2020.06.25 | 13:18

Számos tényező befolyásolja a túlsúly kialakulását: az anyai dohányzás a terhesség során éppúgy növelheti a kockázatot, mint az, ha a gyerek soha nem reggelizik, illetve nincs fix időpont, amikor este nyugovóra térne – derül ki a kaliforniai Egyetem friss kutatásából.

A szakemberek szerint mindhárom tényező fontos szerepet játszik a gyerekkori túlsúly kialakulásában. A Pediatrics című szaklapban publikált anyag az első olyan kutatás, amely a gyerek testtömeg-indexének függvényében vizsgálja az anya és a gyerek életmódját a gyerek életének első tíz évében.

Megállapítják továbbá, hogy a gyerekkori elhízás következtében a gyerek mentális egészsége is romlik, ami aztán a serdülőkorra és a felnőttkorra is kihat. Ez a fajta pszichoszociális rosszullét negatív énképben, általános elégedetlenségben és magasabb kockázatvállalásban materializálódik, ami a későbbiekben túlzásba vitt alkoholfogyasztáshoz és dohányzáshoz vezet.

„Régóta tudjuk, hogy a túlsúlyos anyák gyermekei nagyobb valószínűséggel lesznek maguk is túlsúlyosak, ami környezeti hatásokra és genetikai tényezőkre egyaránt visszavezethető. Az azonban viszonylag új tudás, hogy az előbbi ilyen mértékben fontos tényező” – mondja a kutatást vezető Yvonne Kelly professzor.

Nyitókép: https://pixabay.com/hu/illustrations/f%C3%BCrd%C5%91szoba-m%C3%A9rleg-v%C3%ADzszintes-t%C3%B6meg-1149264/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.