Egészség

Ez az oka annak, hogy sok dohányosnak muszáj rágyújtania, ha iszik

  • Szerző:nuus
  • 2020.06.26 | 08:18

Jó volna leszokni, már egész jól is megy a leszokás... csak épp egy pohár bor vagy korsó sör mellé azért még muszáj rágyújtani. De vajon miért?

A korábbi kutatások már bizonyították, hogy az amerikai felnőttek körében az alkoholfüggők 85 százaléka egyúttal nikotinfüggő is. A University of Missouri School of Medicine munkatársai most arra is rájöttek, hogy a nikotin segít megszüntetni az alkohol álmosító hatását, ezért sok alkoholista a cigarettához nyúl, hogy ébren tudjon maradni.

“Természetesen pontosan nem tudhatjuk, hogy miért dohányzik a legtöbb alkoholista. Azt viszont felfedeztük, hogy a nikotin gyengíti az alkohol álmosító hatását. Az alkoholbetegek így élénkebb maradhatnak azáltal, hogy újra és újra rágyújtanak” – állítja a kutatást vezető Mahesh Thakkar professzor, aki szerint ez a tudás segítheti a szakembereket abban, hogy a függőségeket könnyebb legyen legyőzni.
A szakember szerint az alkoholizmus és a cigarettafüggőség azért jár egymással kéz a kézben, mert a láncdohányost megnyugtatja és ellazítja az alkohol, míg az alkoholistát feldobja, élénkíti a cigaretta, így voltaképpen ez egy ördögi kör.

Tudományos körökben régóta nem titok, hogy a dohányzás gyakran az első lépés az alkoholizmus irányába. A WHO adatai alapján évente több mint 7 millió ember hal meg az alkoholizmus és a nikotinfüggőség miatt. Ez az új kutatás a szakemberek szerint nem csak az alkohol- és nikotinfüggőknek segíthet a probléma legyőzésében, hanem más mentális betegségekkel küzdők számára is fontos információ: a skizofrénia a legújabb kutatások szerint pl. szintén a dohányzással hozható összefüggésbe.

Nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/alexas_fotos-686414/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló