Életmód

Szorongás ellen: ez az étrendi változtatás is segíthet

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.29 | 13:35

Ha gyakori, hogy szorongás kínoz bennünket, érdemes elgondolkodnunk azon: nem táplálkozunk-e rosszul. A magas zsírtartalmú étrend ugyanis fokozhatja a szorongást – figyelmeztet egy tanulmány.

Nem segít a szorongás ellen való küzdelemben, ha zsíros ételeket fogyasztunk – mutatott rá egy új tanulmány.

Gondosan válasszuk tehát ki, mivel táplálkozunk! A stresszkezelésre alkalmazott evés kezdetben megnyugtathatja az aggódó elmét, ám bizonyos zsíros ételek hosszútávon nagyobb szorongást is okozhatnak.

A kutatók rámutattak, hogy egy bizonyos típusú, magas zsírtartalmú– főleg az állati eredetű telített zsírokból származó – étrend fogyasztása megzavarta a laboratóriumi patkányok bélmikrobiomját és megváltoztatta a viselkedésüket – tudatta a Sciencealert.com.

Az ezen a diétán élő patkányok a neurotranszmitterek aktivitásában részt vevő gének magasabb expresszióját is mutatták, amelyek specifikusan befolyásolták az agy szerotoninját, amely közismerten fokozza a szorongást.

Azt hisszük, csak egy kis hízás lesz belőle?

Az olyan, jól ismert kockázatok mellett, mint az elhízás vagy a szívbetegség, ezek az eredmények azt sugallják: aki jelentős mennyiségű telített zsírt eszik, annak figyelembe kell vennie a lehetséges mentális egészségi hatásokat is. Erre hívta fel a figyelmet Christopher Lowry, a tanulmány vezető szerzője, a Colorado Boulder Egyetem integratív fiziológiájának professzora.

Szorongás ellen - nem ez a megfelelő étrend
Szorongást fokozhat a zsíros étrend – Fotó: pixabay

 „Mindenki tudja, hogy ezek nem egészséges ételek, de hajlamosak vagyunk szigorúan csak egy kis súlygyarapodásra gondolni velük kapcsolatban – mondta Lowry. – Ha megértjük, hogy ezek az agyra is hatással vannak oly módon, hogy elősegítik a szorongást, a tét még nagyobb.”

Míg a legtöbb ember intenzív aggodalom és aggodalom pillanatait éli át, néhányan intenzívebb, könyörtelenebb szorongásos időszakokkal küzdenek, amelyek megzavarhatják mindennapi életüket.

Zsíros étrenddel szorongás ellen? Felejtsd el!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint világszerte 300 millió ember él szorongásos rendellenességgel – a szorongásos zavarok a legelterjedtebbek az összes mentális zavar közül.

A szorongás összetett, változó érzés, melyet számos tényező alakít ki – az étkezési hatások továbbra sem ismertek elég jól. A korábbi kutatások azonban hasonló összefüggést mutattak ki a magas zsírtartalmú étrend és a szorongás között patkányoknál. Sőt vannak utalások hasonló összefüggésre az embereknél is.

Az új tanulmányban Lowry és kollégái igyekeztek jobban megvilágítani a telített zsírok és a szorongás közötti kapcsolatot. Serdülő hím patkányokat használtak, két csoportra osztva őket. Kilenc héten keresztül különböző étrenddel etették őket.

Az egyik csoport standard laboratóriumi patkány étrendet kapott kb. 11 százalék zsírtartalommal. A másik csoportnak nagyjából 45 százalék zsírtartalmú étrendet adtak, amely főleg állati eredetű telített zsírokat tartalmazott.

A kutatók székletmintákat használtak a patkányok mikrobiómjának megfigyelésére a vizsgálat során. Kilenc hét után viselkedési teszteket is végeztek.

Hízás és alacsonyabb bélbaktérium-diverzitás

A kutatók jelentése szerint a magas zsírtartalmú diétán élő patkányok nemcsak híztak, hanem lényegesen kisebb bélbaktériumok diverzitással is rendelkeztek, mint a kontrollcsoport patkányai.

Az alacsonyabb mikrobiális diverzitás mellett a magas zsírtartalmú étrenden lévő patkányokban több baktérium volt jelen a Firmicutes törzsből és kevesebb a Bacteroidetes törzsből. Ez az arány az embereknél az elhízással és az iparosodott étrenddel – azaz sok finomított gabonával, feldolgozott hússal és sült ételekkel – társul.

A kutatók három gén fokozott expresszióját is észlelték a magas zsírtartalmú diétás csoportban.

Ezek a gének – tph2, htr1a és slc6a4 – részt vesznek a szerotonin termelésében és jelzésében, egy neurotranszmitterében, amely számos fontos funkciót lát el.

Noha hangulatjavítóként említik és használják, a szerotonin segít például a hányásban és kulcsszerepet játszik olyan testi folyamatokban, mint a sebgyógyulás és az emésztés.

A szerotonin szerepe a depresszió terén továbbra is homályos, ám erős hatással van a hangulatra – és nem mindig jó értelemben. A kutatók magyarázata szerint bizonyos típusú szerotonintermelő neuronok szorongásszerű viselkedést válthatnak ki az állatokban, ha aktiválódnak.

Az új tanulmány szerint e három gén fokozott expressziója a zsíros étrenden tartott patkányok körében különösen kifejezett volt a dorsalis raphe nucleus cDRD-ben – az agytörzs azon régiójában, amely stresszel és szorongással jár együtt, az agy szerotoninjának nagy része itt termelődik.

A kutatók megjegyzik: a korábbi, embereken végzett kutatások során a cDRD-ben a tph2 magasabb expresszióját összefüggésbe hozták a hangulati zavarokkal.

„Meghökkentő lehet azt gondolni, hogy csupán a magas zsírtartalmú étrend megváltoztathatja ezen gének expresszióját az agyban. A magas zsírtartalmú csoport agyában azonban lényegében a magas szorongásos állapot molekuláris jele volt” – mondta el Lowry.

A tanulmány a Biological Research szaklapban jelent meg.

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló