Egészség

Vajon ugyanolyan fontos az, hogy mikor eszünk, mint az, hogy mit eszünk?

  • Szerző:nuus
  • 2018.06.30 | 10:35

Hat után már ne együnk, táplálkozzunk mindig hasonló időpontban, ne teljen el hosszú idő étkezés nélkül - ezeket a jótanácsokat mind hallottuk már. De vajon van bennük valami a tudomány jelen állása szerint?

A rendszertelen étkezés hatással lehet szervezetünk belső órájára, vagyis a cirkadián ritmusra, ami rendszerint egy 24 órás időtartamot ölel fel. Rengeteg táplálkozás szempontjából fontos tényező a cirkadián ritmushoz illeszkedik: az, hogy mikor éhezünk meg, mikor kerül sor a zsír, a koleszterin és a glükóz emésztésére, míg közben szervezetünkre az éjszaka és a nappal – a sötétség és a világosság – váltakozása is hatással van.

Több kutatás is született a témában, ami azt igazolja, hogy a rendszertelen étkezés hozzájárulhat a metabolikus szindróma kialakulásához (magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség és elhízás). Bizonyítást nyert, hogy az élelmiszer bevitele hatással van belső óránkra, különösen a májra és a bélre, és az étkezés időzítésének megváltoztatása hatással van a cirkadián ritmus alakulására is.

Ez az oka annak, hogy a több műszakban dolgozó emberek körében gyakoribban a szív- és érrendszeri betegségek és anyagcserezavarok, és az időzónák közötti utazáskor a legtöbben találkoznak a hasmenéssel vagy a szorulással, és eltart egy ideig, amíg alkalmazkodik szervezetük az új körülményekhez.

A szakemberek szerint ez a téma azért is elképesztően fontos, mert sokan egyáltalán nem szervezetük belső órája szerint élnek, hanem a munkájuk miatt egyfajta jetlagban élik mindennapjaikat folyamatosan. Az elmúlt időszakban az ember életmódja drasztikusan megváltozott: több étkezés marad ki, mint valaha, sokan útközben étkeznek, gyakran egyszerűen csak bekapnak valamit, amit találnak, a változatos, egészséges táplálkozás sokak fókuszából teljesen kimarad.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló