Egészség

Felhasználnád egy sportoló székletét, hogy jobban teljesíts? Ez a máris vitatott bakteriális dopping.

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.01 | 17:33

Valószínű, hogy még az olimpikonok ürüléke sem fog csodákat tenni. A jótékony baktériumokat egyelőre inkább máshonnan gyűjtsd be.

A tested nem csak a sejtjeid rendszerét jelenti, hanem egy nagy kupac baktériumnak is otthont nyújt. A Gizmodo megerősíti, hogy számos bacilus jótékony és fontos célt szolgál, melyeknek ha felborul az arányuk, vagy hiány lép fel belőlük, akkor meg is betegedhetsz. Ennek a területnek a kutatása még gyerekcipőben jár, de azt máris ki lehet jelenteni, hogy csak úgy áthelyezni valaki más baktériumflóráját a saját belünkbe, nem túl jó ötlet.

Nemrégiben a The Scientist hozta le, hogy a Connecticuti Jackson Laboratórium részéről Lauren Petersen vette górcső alá a sportolók bélbaktériumait. A hölgy beszámol arról, hogy ő maga egy bélsár-átültetésen is átesett, melynek hatására javult a sportteljesítménye és egy régi kórságából is sikeresen kigyógyult. Szerinte a sportolók ebbe az irányba fognak lépéseket tenni, a teljesítmény fokozásának érdekében:

A bakteriális – vagy kaki – dopping lesz a következő szint.

árulta el a Bicycling magazinnak.

via GIPHY

A széklet-transzplantáció egy létező dolog. Ha például az erős gyógyszerek sem segítenek az álhártyás vastagbél gyulladása esetén, akkor a szakik szó szerint betelepítenek egy kis bélsarat, ami egy egészséges páciensből származik. Így a beteg vastagbelében el tudnak szaporodni a jótékony bélbaktériumok.

Jelenleg ez az egyetlen módja az eljárásnak. Az emberi mikrobiom, azaz a testünkben fellelhető bakteriális állatfarm a tudósok vizsgálatának tárgyát képezi, és eddigi eredményeik ígéreteseknek tűnnek: akár a vastagbél gyulladást, akár még az autizmust illetően is. De a sportoláshoz való felhasználás még a kanyarban sincs, sőt: a Massachusettsi Kórház professzora, a széklet-átültetéssel foglalkozó Elizabeth Hohmann szerint kifejezetten nevetséges az ötlet maga is:

A menő biciklistáknak is átlagos mikrobiomja van. Az általuk elfogyasztott ételek tennék őket különlegessé? Vagy az életmódjuk? Látszat-összefüggésekről lehet szó, nem ok-okozatról. Nevetséges volna, ha a Methanobrevibacter smithii vagy a Prevotella baciktól érnék el a nagy eredményeket.

Peterson ragaszkodik ahhoz is, hogy azok a baktériumok, amelyek magas szinten vannak jelen a kerékpárosoknál, zavarbaejtően eltérő csoportokban is kimutathatóak, például a HIV-pozitív egyéneknél (azon belül is a homoszexuális férfiaknál), az ízületi csúzzal vagy túlsúllyal élőknél, illetve a nagy rosttartalmú ételeket fogyasztók esetében.

A Coloradoi Egyetem mikrobiológusa, Catherine Lozupone megerősítette, hogy a biciklis történetet tényleg komolyan lehet venni, de még mindig nem értjük teljesen, mit is csinál a Prevotella a bélrendszerben.

Peterson lehet, hogy csak a placebo-hatásnak köszönhetően lett jobban, ráadásul Hohmann szerint a bélsár áttelepítése még ártalmas is lehet.

Megvan az esélye hogy valami fertőző anyag is átkerüljön a művelet során.

Például a szalmonella egy felnőtt emésztőrendszerében hetekig is eltanyázik. Vagy egy korábbi hasmenés kórokozója is simán átkerülhet így egy másik testbe.

via GIPHY

Az Illinoisi Egyetem mikrobiom szakértője, Bryan White is inkább lebeszél az ilyesmiről:

Amíg nincsen átfogó irodalma, addig felelőtlenség erre gondolni is. Sportolók biztosan meg fogják próbálni, ha reményt kaphatnak tőle. Kockázatos dolog.

A mikrobiom kutatás fantasztikus dolog, rengeteg felfedeznivalót rejt, és a szakértők még nem tisztázták a különböző bélbaktériumok szerepeit. A tudomány jelenlegi állása pedig nem támogatja azt, hogy valaki más ürülékét a hátsódba rakasd.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló