Egészség

Ezek az intő jelek, hogy le kell állnod a szesszel

  • Szerző:nuus
  • 2019.07.04 | 06:46

Az alkoholistának és az absztinensnek ugyanazzal van baja: az alkohollal. Innen sejtheted, hogy az előbbi felé tendálsz, ideje szünetet tartanod.

1. Már nem tudsz csak egy pohárral inni.

Gyakran halljuk, hogy az alkoholistákat arról ismerhetjük meg, hogy vagy félholtra isszák magukat, vagy egy korty szesz sem érinti a torkukat. Egy pohár bor, egy korsó sör vacsora után teljesen oké néha-néha, de ha itt nem tudsz megállni, valószínűleg egy kicsit rácsúsztál a témára – ilyenkor nem árt szünetet tartani. Ugyanez a helyzet akkor, ha képtelen vagy úgy bulizni, hogy nem öntesz fel a garatra: nem baj, ha iszol, de ha kizárólag úgy tudsz felszabadultan partizni, jó úton haladsz a függőség felé. A legjobb, ha kezdetben találsz egy hasznos elfoglaltságot, amit a piálás helyett bevethetsz, amikor úgy érzed, innál valami erőset…

via GIPHY

2. Megváltozik a személyiséged, miután ittál…

Persze, mindenki lazább és beszédesebb lesz a piától, de vannak olyan emberek, akik józanul szótlan, félénk arcok, akik egy sarokban húzzák meg magukat, míg spiccesen zseniális mókamesterré és csajozógéppé válnak, akikre mindenki odafigyel. Nem egy, nem kettő hasonló személyiségtorzulást láttam már az ital hatására, és ez mindig ijesztő… noha te talán úgy érzed, hogy végre önmagad lehetsz. Az az igazság, hogy ha valóban benned él a mókamester és a nőcsábász, akkor szesz nélkül is elő kell tudni jönniük – épp ezért egy hosszabb szünetre van szükséged valószínűleg, hogy összeszed magadat.

via GIPHY

3. Agresszívvá válsz a piától.

Az emberek többsége csak jobb kedvre derül, beszédesebb és táncosabb lesz némi szesztől, de van egy réteg, aki a „mindenkit-szeretek” fázis után kötekedni kezd, és agresszívvá válik. Belőlük lesznek általában a hosszú-hosszú évek alkoholizmusát maguk mögött tudó bántalmazók, akik egész családjuk és rokonságuk életét tönkreteszik a sajátjukkal együtt. Mi az oka az ördögi kör kialakulásának? Természetesen az, hogy ez a típus egyfajta menekülésként tekint a szeszre, amelyben a frusztrációk és a félelmek feloldódnak, a szürke világ egy kicsit kiszínesedik. Ugyanakkor a régóta tartó piálás a gondokat nemhogy nem oldja meg, de még jobban elmélyíti azokat, s mellé különféle idegrendszeri problémákat hoz, amelyek hosszútávon ütköznek ki igazán.

via GIPHY

4. Hajlamos vagy hülyeségeket csinálni részegen.

Elvesznek a cuccaid, nemi betegségre teszel szert, szerelmet vallasz a főnökasszonynak vagy a legjobb barátodnak, szánalmas üzenetet írsz az exednek, összeverekedsz a falu bikájával (lásd 4-es pont), aláírsz egy ostoba szerződést, eladod a vesédet, kipróbálod az anális szexet egy férfivel, kiugrassz az első emeleti erkélyről, ciki zenékkel árasztod el a Facebookot…. a példákat még sorolhatnánk. Most őszintén, kell ez neked? Tarts egy kis szünetet.

via GIPHY

5. Egy vagyont költesz alkoholra.

Érdekes, de az alkoholistának mindig van pénze piára, akkor is, ha esetleg már semmi sincs, ami az övé volna. Valószínű, hogy ettől a stádiumtól te még messze vagy, de arra azért már most érdemes odafigyelni, mennyit költesz a drinkekre. Többet költesz piára, mint kajára? Rendszeresen? Nos, ez mindenképpen aggasztó. Tarts egy kis szünetet, és tedd félre a szeszre szánt lóvét. Meg fogsz lepődni…

via GIPHY

6. Egyre hosszabb ideig tart a regenerálódás.

Míg kezdetben meg sem érezted a másnapokat, ma már a vasárnapjaidat a fejeddel a vécékagylóban töltöd. A hányinger, hányás, hidegrázás, szédülés és általános gyengeség mellett további problémát jelent, hogy érzelmileg is taccsra vágtad magadat. Figyelem, az alkoholt nem véletlenül hívják depresszánsnak: először felpörget, aztán lehúz, vagyis kamatostól veszi vissza a kölcsön-energiát. Ezt tartsd észben minden szeszteljes esemény előtt, és ha nem tudsz a következményekkel együtt élni, inkább tarts szünetet, hogy megerősödj lélekben és fizikailag egyaránt.

via GIPHY

Nyitókép: https://pixabay.com/users/holgi-5825/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló