Egészség

Így őrül meg a tested az energiaitaloktól

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.05 | 06:49

Nem csodaszer a cukros koffeinbomba, sőt.

Már a munkahét közepén tapasztalod a leeresztés jeleit magadon, illetve régóta tudod, hogy a 24 óra kevés, hogy mindennel végezz, amit aznapra beütemeztél. Ezért is fanyalodsz a teljesítményed növelését ígérő, serkentő italokra. Ismerősen hangzik? – teszi fel a kérdést a Bright Side.

Be is indulnak a történések a szervezetünkben akkor, amikor felhörpintjük a dobozos koktélt, de ennek bizony ára van.

Tíz perc szükséges ahhoz, hogy a véráramba kerüljön a koffein, felpörgetve a vérnyomást és a szívdobbanások számát.

Tizenöt perc után azt veszed észre, hogy jobban tudsz koncentrálni.

Fél óra múlva már ott tartunk, hogy a koffein felszívódása befejeződik, az álmosság érzése teljesen eltűnik, a pupillák pedig kitágulnak. Ez mind a megemelkedett vérnyomás velejárója. Ja, és a vércukrunk is megugrik.

Alig telik el egy óra, és az energikusság érzése máris szűnni látszik. Ismét kimerültséget veszel észre magadon. Az ital most kezdi el kivonni a szervezetedből a hasznos anyagokat.

Hat óra múltán  a felére zuhan a koffeinszint.

Nagyjából 12 óra kell ahhoz, hogy a serkentő anyag távozzon a szervezetedből. A folyamat hossza attól is függ, hogy milyen a fizikai állapotod és hogy mennyi idős vagy.

24 óra elteltével érkezhet egy fejfájás, érzékenység vagy emésztési probléma, arról nem beszélve, hogy teljesen kifacsarva érezheted magad.

14 nap után, ha rendszeresen fogyasztasz energiaitalokat, akkor hozzászokik a szervezeted a rendszeres koffein-bevitelhez, ettől pedig azt tapasztalod majd, hogy csökken a termék rád gyakorolt hatása. És közben kialakulhat nálad álmatlanság, a hozzáadott cukor miatti súlygyarapodás, idegesség, érzelmi labilitás, gyors szívdobogás és magas vérnyomás is.

Így a legtutibb energiaforrás nem az energiaital, hanem az egészséges életmód, a pihentető alvás, a rendszeres sportolás és a kiegyensúlyozott táplálkozás. Ha túl gyakran érzed magad fáradtnak, akkor érdemes inkább egy orvossal konzultálni.

Nyitókép: Pexels.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.