Egészség

A világ legszexibb doktora most repülőn mentett életet

  • Szerző:nuus
  • 2019.07.09 | 17:48

A tel-avivi járatról egy ételallergiás férfi lehet örökre hálás a jóképű orvosnak.

Képzeld el, hogy melletted a repülőn, egy hosszú út során egy fiatal utas hirtelen rosszul lesz, akinek addig fogalma sem volt arról, hogy allergiás lehet bármilyen ételre. A 26 éves Matt Faraco élete nem sokon múlt: isteni szerencse, hogy a világ leghelyesebb orvosa is a gépen tartózkodott, aki megmentette az anafilaxiás sokk fogságába esett srácot.

Doctor Mike, azaz Dr Mikhail Varshavski jelenléte pótolhatatlannak bizonyult, ugyanis a gépen nem volt alapból EpiPen, azaz a könnyen beadható, szükséges mennyiségű adrenalin, így a YouTube-sztár orvos saját kezűleg juttatta be az atlantai beteg szervezetébe a hormont.

A súlyos immunválasz azért volt problémás, mert csak utólag derült az ki, hogy Faraco-t még hetekkel korábban csípte meg a Magányos csillag nevű kullancs-féle, ami miatt alakulhatott ki az órákkal később jelentkező húsallergia a szervezetében. Még a felszállást megelőző estén evett vacsorájának összetétele okozta a sokkot, fél nap elteltével.

Bőven az Atlanti-óceán felett jártak már, amikor a férfi karjai elkezdtek bedagadni, pedig vízen kívül mást nem fogyasztott a fedélzetre lépést követően. Már előző este sem volt túl jól: sokat könnyezett a szeme, ami miatt biztonságból hozott magával az útra a Benadryl nevű antihisztaminból. Majd hirtelen a nyaka is duzzadni kezdett, ekkor állt be a sokk: az immunrendszere elárasztotta a véráramot vegyi anyagokkal. Perceken belül leesett a vérnyomása, szédült, hányt és reszketni is kezdett.

Hogy visszafordítható legyen a folyamat, ilyenkor az illető megdagadt combizmába kell az adrenalint fecskendezni, amitől helyreáll a vérnyomás, és a légúti izmok is ellazulnak, lehetővé téve a megfelelő légzést. Varshavski előre vitte ellátni a beteget a pilótafülke szomszédságába. A Delta járatának elsősegély csomagjában nem hogy EpiPen injekció nem volt, de egy kellően hosszú tű, és bármilyen beadható adrenalin sem képezte a felszerelés részét – egyelőre.

Nagy gond, ha nincs előre elkészítve az ilyen sokkhoz megszabott dózis – így könnyen megeshet, hogy a szükségeshez képest dupla, vagy tripla adag adrenalint adok be. Szívrohamot kockáztattam így.

aggódott a doki. Ugyanis ha más megoldás nem lett volna, akkor gégemetszést kellett volna végrehajtania, kezdetleges eszközökkel. Ha rossz helyen vág, úgy szintén meg is ölheti Faraco-t.

Hét órán át figyelte a páciens torkát: telefonjának vakujával ellenőrizte a légutak átjárhatóságát. Miután visszaültek a helyükre, fél óránként csekkolta a férfi állapotát. A landolás előtt megkérte Faraco-t, hogy azonnal vizsgáltassa ki magát, és szerezzen EpiPent is.

 

A doki egyébként az  America’s Voices nevű program miatt látogatott a Közel-Keletre. A jeruzsálemi kórházban sikerült összefutnia a repülős páciensével is, akiről kiderült, hogy a kullancs csípése matt az alfa-Gal nevű cukormolekulára lett életveszélyesen érzékeny. A 29 éves YouTuber latba veti minden erejét, hogy elérje: ezen túl minden repülőn legyen kéznél EpiPen:

Hihetetlen, hogy nincsenek ilyesmire feszerelkezve azok, akik zárt térben szállítnak embereket, és még ételt is osztanak. Az EpiPen azonnali megoldás lehet hasonló, rizikós esetekben.

idézi a Sexiest Man Alive-szavazás 2015-ös nyertesét a Daily Mail.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.