Egészség

Ezt csinálja a kávé a testeddel és az agyaddal

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.12 | 10:13

A kávé a legnépszerűbb pszichoaktív drog a világon. Miközben mindenki tudja, hogy rövid időre felpörget a fogyasztása, a szervezetre gyakorolt egyéb hatásaival nem törődünk.

Forrás: pixabay.com/robertosn73 CC0

De miért lett a kávé, pontosabban a koffein ilyen népszerű a világon? Elsősorban azért, mert egy csomó jó érzést kelt bennünk a fogyasztása. Kezdjük a legfontosabbal. De miért is pörget fel minket a kávé?

A koffein gátolja az adenozin nevű nukleozid képződését, ami egyébként a fáradtságérzésért lenne felelős. Azonban nem elégszik meg ennyivel, hiszen arra készteti az agyat, hogy kezdjen dopamint és glutamint termelni: ezek pedig ugyebár a boldogságért felelősek. Nem egyszerűen a boldogságért, de az euforikus hangulatért is. Ez a folyamat eléggé hasonlít amúgy a kokain hatásmechanizmusára.

Normál működés közben a test úgy nyer energiát, hogy elégeti glikogént, majd ha az elfogyott, akkor nyúl a zsírkészlethez. Ehhez képest a koffein feje tetejére állítja a folyamatot, és arra készteti az agyat, hogy előbb a zsírt kezdje el felhasználni, a glikogént pedig tartogassa későbbre. Így a testet rövid időre komolyabb megerőltetésnek tehetjük ki anélkül, hogy elfáradnánk - így a koffein elég hatékony pörgetőszer a sportban is.

Ha az ember nem kimerült, de kicsit fáradt csak, a koffein bizonyítottan erősíti a fókuszképességet, a memória működését és a reakció időt. Sőt: némely esetben a fájdalom kezelésére is alkalmas, ugyanis segíthet a testnek minél gyorsabban feldolgozni a fájdalom-csillapítók hatóanyagát, sőt a csillapító hamarabb hat és tovább tart.

Ennek azonban nagy ára van. Minél több kávét fogyasztunk, annál többre van szükségünk a kívánt hatás elérésére, mert idővel egyre inkább hozzászokik a szervezetünk. Minden pohár kávéra úgy reagál a testünk, hogy egyre több adenozin receptort képez. Így minél több receptor van, annál több kávéra lesz szükségünk, hogy blokkoljuk azokat. És akkor nem beszéltünk a képződő gyomorsavról, a fokozódó nyugtalanságról, ami mind arra figyelmeztet, hogy legyünk mértéktartóak.

Főleg, hogy könnyen alakulhat ki függőség, s simán elvonási tünetek léphetnek fel a szervezetünkben. Ne feledjük azt sem, hogy a bevitt koffeinnek csak a fele távozik a testünkből négy óra alatt.

Forrás: pixabay.com/robertosn73 CC0

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Tech Insider
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Divat
Igen, 83 éves és fehérneműmodell
  • szerző:nuus
  • 2018. 04. 14.
A következő cikkek betöltése folyamatban...