Egészség

Olyan járványok sújtják az emberiséget, amiknek nem kellene

  • Szerző:nuus
  • 2020.07.14 | 11:48
  • trendindex: 2

Egyre többször hallhatunk olyan járványokról, amelyek teljes egészében elkerülhetők volnának, ha minden gyerek megkapná a védőoltásokat ellenük.

Az 1950-es években már volt egy időszak, amikor az oltásellenes trend megerősödött, de vajon ezúttal is sikerül meggyőzni az összeesküvés-elméletben hívő tömegeket?

2015 januárjában az amerikai Disneylandből indult útjára egy brutális kanyarójárvány, aminek következtében hat hónappal később Kalifornia állam kötelezővé tette, hogy minden gyereket oltsanak be, mielőtt iskolába íratnák.

Nem csak a kanyaró, más betegségek is járványszerűen terjednek, amelyek egyébként oltás segítségével elkerülhetők lennének, ráadásul a probléma világszerte jelen van. Franciaországban például 2007-re sikerült legyőzni a kanyarót, de az elkövetkezendő négy évben több mint 20 ezer esetről adtak számot a hatóságok, amelyek 80 százalékban a be nem oltott lakosság körében jelentek meg.

Sok szülő azért nem oltatja be a gyerekét, mert fél az esetleges egészségügyi következményektől, ugyanakkor az ún. nyájimmunitás csökkenésével a be nem oltott gyerekek sebezhetővé válnak. Hiába fordultak elő kisebb-nagyobb mellékhatások az elmúlt évtizedekben egy rendkívül szűk körben, a védőoltás még mindig a történelem legnagyobb sikertörténete a szakemberek szerint.

„Az 1950-es években, amikor a gyermekbénulás pusztított, Amerikában nem mindenki akarta beadatni az oltást ellene. Sokan nem hittek abban, hogy megvédheti őket a szuri, mások tartottak a mellékhatásoktól, de olyanok is voltak, akik attól tartottak, hogy az állam csak ártani akar nekik” – mondja Dr. Stephen Mawdsley történész.

Ebben az időszakban jött létre egy TAP (Teenagers Against Polio, vagyis Tinédzserek a Gyermekbénulás Ellen) nevű szervezet, amelynek célja az volt, hogy fiatalok hívják fel a figyelmet az oltás fontosságára, amellyel nem csak az egészségügyi, de a járvány súlyos gazdasági következményei is elkerülhetőek.
1955-ben vált elérhetővé az oltás, két évre rá még 30 százalék nem lett beoltva, és az új esetek harmada a tiniket érintette. A rendkívül sikeres egészségügyi aktivista hálóhoz számos híresség is csatlakozott, azonkívül jelentős médiafelületet is kaptak céljaik propagálásához.

Elképzelhető, hogy a TAP módszerével ma is sikerül felvenni a harcot az oltásellenes tömegekkel szemben?

Nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/alexandra_koch-621802/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

  • magveto magveto szerint:

    “Hiába fordultak elő kisebb-nagyobb mellékhatások az elmúlt évtizedekben egy rendkívül szűk körben, a védőoltás még mindig a történelem legnagyobb sikertörténete a szakemberek szerint.” – nem volt olyan szűk az a kör, azért nem merik.

Cikkajánló