Egészség

Nem várt összefüggés: ha drágább az alkohol, kevesebb az öngyilkosság

  • Szerző:nuus
  • 2020.07.15 | 15:18

Nagy hatással van az öngyilkosságok számára a tény, hogy mennyire nehéz vagy épp könnyű az adott régióban alkoholhoz jutni - derül ki a Bostoni Egyetem munkatársainak kutatásából.

A kutatás szerint minél magasabb az alkoholra kimért jövedéki adó, annál alacsonyabb az adott régióban az öngyilkosságok száma. Hasonló a helyzet akkor is, ha komoly szabályozás alá esik az alkohol árusítása.

Úgy tűnik, ha az alkoholhoz nehezebb hozzájutni, akkor nem csak az alkohollal összefüggésbe hozható halálesetek száma csökken, de az öngyilkossága aránya is. Érdekesség, hogy az ún. „zéró tolerancia” törvények hatására a fiatal felnőttek körében szintén csökkent az öngyilkosságok száma.

Az elemzést végző tudósok utalnak egy 2014-es tanulmányra is, amelyből kiderül, hogy a több alkoholt árusító diszkont esetén növekszik a közelben az öngyilkosságok száma is, míg az ezt korlátozó intézkedések hatására kevesebben veszik el maguktól az életet.

Nem csak az egyes államokban, más országokban is hasonló a helyzet: Oroszországban és Kanadában szintén az öngyilkosságok számának csökkenését hozta az alkoholtörvények szigorítása.

Nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/rebcenter-moscow-6351207/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló