Egészség

Lehet, hogy nincs rendben a tested, és nem is tudsz róla

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.16 | 15:47

Ha valami nincs rendben a testünkkel, azt általában hamar megtudjuk. Például ha rosszat eszünk az gyorsan kiderül, az pedig még gyorsabban, ha rálépünk egy darab legóra. Most mutatunk pár, mondhatni ártalmatlan rendellenességet, amelyekről nem szól a testünk.

Kép:123rf

Felcserélt szervek

Nagyjából egy embert érint tízezerből ez a dolog, amelyet situs inversus-nak, azaz felcserélt helyzetnek hívnak. Ez azt jelenti, hogy a belső szervek tükröződnek, tehát a szív a jobb oldalon, míg a máj a bal oldalon van.

Donny Osmond, énekes is ezzel él, ő észre sem vette, csak az orvosai, amikor vakbélgyulladással kezelték, és a szervei nem ott voltak, ahol számítottak rá. Enrique Iglesias-nak és Catherine O’Hara-nak szintén situs inversus-a van.

Ízes szavak, színes illatok

Az emberek nagyjából 2-4 százaléka köti össze az érzékszerveit. Az ilyen emberek például színeket, vagy ízeket párosítanak az elolvasott szavakhoz, esetleg eszükbe jut egy szín, amikor valaki ásít.

Ezt a rendellenességet szinesztéziának nevezik, és ez megváltoztatja az emberek világlátását. Rengeteg művész vallja magáról, hogy szinesztéziás, például Pharrell Williams, Billy Joel, Kanye West, Hans Zimmer és David Hockney. Azt mondják, ez segít nekik a munkában, viszont csak kevés művész tudja bizonyítani, hogy valóban szinesztéziás.

Szuperszemű nők

Azért látunk színeket, mert a retinánkban van három kúpos cella, ezeknek köszönhetően tudjuk érzékelni a különböző hullámhosszú színeket. Na ebből a kúpos cellából van, akinek négy van, nagyjából a nők 12 százalékának, ezt a dolgot hívják tetrakromáciának.

Ez csak a nőket érinti.

A tetrakromáciához két x-kromoszóma kell, a férfiaknak viszont csak egy x és egy y van. Mivel az x-kromoszóma tárol két kúpos cellát is, ezért csak a nőknek van esélye a szuper színlátásra.

Szellemi vakság

Nagyjából egy ember az ötvenből szenved aphantasiában, amely a szellemi vakságot jelenti. Ezek az emberek csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem is tudnak képeket elképzelni, például egy kutyát, ahogy labda van a szájában.

Ahogy a legtöbb mentális betegségnek, ennek is különböző szintjei vannak. A legdurvább esetben egy szellemi vakságban szenvedő még a szerettei arcát sem tudja elképzelni, de simán felismeri őket, amikor találkoznak.

Hipermozgás

Mind ismerünk valakit, aki már-már ijesztően hajlékony. Ők vagy évekig gyakoroltak, vagy csak így születtek. Az utóbbi esetben hipermobilis csuklókról van szó. Akik így jöttek a világra, brutálisan hajlékonyak, viszont gyakran tapasztalnak ízületi fájdalmakat, vagy gyenge egyensúlyt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló