Egészség

Így keress vizet, ha a sivatagban ragadtál a forróságban

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.21 | 11:13

Ha egyszer véletlenül egyedül találod magad a sivatagban, legyünk reálisak, egy forró pusztaságban, a túlélés kulcsa az, hogy minél hamarabb vízhez juss. Mutatjuk, mit kell csinálnod.

 

Forrás: pixabay.com/Pexels CC0

Az emberi test körülbelül három napig bírja ki víz nélkül, ennyi ideig lehet túlélni maximum – ami csökkenhet egy forró sivatag közepén.

Ha nincs látható forrás, folyó, oázis vagy tavacska, a legbiztosabb, ha az élet nyomai után kutatunk. Növényzet, madarak, bogarak és nagyobb állatok mind-mind a vízforrások közelét jelzik. A gyümölcsök, zöldségek, gyökerek és sok növény tartalmaz-raktároz vizet, ezekhez szintén hozzájuthatunk. Ez esetben viszont járjunk el körültekintően, ha nem ismerjük a növényfajt, csak végső esetben kockáztassunk. A közhiedelemmel ellentétben például a kaktuszok többsége nem fogyasztható.

Mivel a víz mindig lefele halad, keresgéljünk az alacsonyabb területek fele, a hegyvidéken általában mindig találunk egy fentről induló mélybe tartó vízforrást. Ha hosszabb ideig kell kitartanunk, tudjunk róla, hogy a ruhaneművel össze tudjuk gyűjteni a reggeli harmatot, és ezt belefacsarhatjuk a szánkba. De gyorsan cselekedjünk, még azelőtt, hogy a felkelő nap fénye felszárítaná és elpárologtatná.

Ha szerencsénk van, és elkap minket egy zivatar, igyekezzünk valami tárolóféleségben minél több vizet felfogni. De ha viszonylag helyhez vagyunk kötve, építhetünk vízcsapdákat is a gyűjtésre. Vizsgáljuk meg, hogy nyirkos a talaj, van-e kiszáradt folyómeder. Ezek mind felszín alatti vizet jeleznek, amiért talán nem is kell sokat ásni. Ha van víz a közelben, hamar beszivárog a gödörbe. Ha mód van rá, valamivel szűrjük a vizet. De ha választanunk kell kiszáradás és a koszos víz között – ne habozzunk.

Forrás: pixabay.com/Pexels CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.