Egészség

Jaj, leégtem! – A legjobb házi praktikák napégésre

  • Szerző:nuus
  • 2020.07.21 | 14:48

Az Aole vera az új tejföl?

Melyek a legjobb házi praktikák napégésre? Erre a kérdésre kereste a választ a Manna Natúr Kozmetikum frissen publikált felmérése.

„Úgy tűnik, nincs új a nap alatt, ha napégésről van szó. Azt hittük, hogy rengeteg házi praktikát ismerünk majd meg. Ehhez képest mindössze néhány módszert használ szinte mindenki. És nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte” – mondta Varga-Darabos Andrea, a Manna alapítója.

Fotó: 123rf

A legtöbben – a válaszadók 42%-a – Aloe verával enyhítik a napégés tüneteit. A növény mindenféle változatát használják, a levelekből frissen kinyomott zselétől a krémekig. Az Aloe vera jótékony hatásáról a szüleiktől, a médiából és az ismerősöktől hallottak a válaszadók.

A második legelterjedtebb módszer a d-panthenol-hatóanyagú, napégés elleni készítmények használata, melyet a válaszadók 22%-a használ a szülők és az orvos tanácsára.

Nagyszüleink kedvenc praktikáját, a tejfölt, a válaszadók mindössze 12%-a használja a napégés következményeinek enyhítésére. Ugyanennyien használnak sheavajat, amiről a médiában hallottak.

„Azt feltételeztük, hogy a tejföl lesz a legnépszerűbb praktika, ehhez képest nagyon meglepődtünk ezen az eredményen. Európa több országában elvégeztük a felmérést, és mindenhol hasonló eredményeket kaptunk. A különbség csak annyi, hogy míg a magyarok és a szlovákok tejföllel enyhítik a napégés tüneteit, addig a németek túrót, a lengyelek aludttejet, a románok és a csehek joghurtot használnak” – mondta Varga-Darabos Andrea.

Hozzátette: az aloé népszerűségére magyarázat lehet, hogy cikkek ezrei szólnak jótékony tulajdonságairól, kedvező bőrgyógyászati hatásait pedig olyan hiteles források is alátámasztják, mint például az Egészségügyi Világszervezet monográfiája[1].

Jaj, anyu, leégtem!

A legtöbben – 27% – a szüleiktől hallották a napégést enyhítő módszert. A válaszadók 14%-a saját maga tapasztalta ki a legjobb megoldást, 13% pedig a médiából szerezte az információit. A nagyszülőktől mindössze 8%, az orvostól 6%, közösségi oldalon pedig 5% hallotta a praktikát.

Érdekes, hogy az ismerősök véleménye szinte alig jelent meg mint információforrás. Jóval nagyobb hatást tulajdonítottunk a közösségi médiának is. Azonban azt hozzá kell tenni, hogy a hagyományos média hatása jelentős. Ugyanis a válaszokban rendre az újságcikkekben olvasható információk köszönnek vissza – mondta a Manna alapítója.

„A tejföl jó praktika” – mondja az orvos, de…

Napégés esetén a nap kerülése, a bőr fokozott hidratálása, nyugtatása javasolt. Enyhe esetekben a házi praktikák elegendők lehetnek, azonban súlyos esetben javasolt gyógyszertári készítmények használata. Ha hólyagos a bőr, vagy a tünetek nem enyhülnek, fejfájás és hányinger lép fel, feltétlen forduljunk orvoshoz.

A tejföl jó praktika, mert hideg, hűsít, nem mozdul el a bőrről, ha felkenjük, ott marad, és enyhíti a panaszokat. Azonban sok tudományos háttere nincsen. A nagyszülők azért használták előszeretettel, mert nem volt más. Ha nincs kéznél más, akkor ma is jó megoldás, mivel nem allergizál, nyugodtan rá lehet kenni a bőrre – mondta dr. Pónyai Katinka bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos.

Az aloe vera, a sheavaj és más natúr kozmetikumok használata ugyancsak jó megoldás lehet, azonban nem árt az elővigyázatosság. Más dolog, ha egy egészséges bőrt ápolunk, és megint más, ha egy sérült bőrt szeretnénk gyógyítani, mivel a gyógynövényes készítmények allergiás reakciókat válthatnak ki. Ezért, ha nem javul, esetleg rosszabbodik a bőr állapota, akkor hagyjuk abba a kezelést, és forduljunk orvoshoz, bőrgyógyászhoz. Ha valakinek pollenérzékenysége van, vagy allergiás asztmája, az inkább ne a házi praktikákat, hanem a gyógyszeres kezeléseket használja – figyelmeztet dr. Pónyai Katinka.

Bőrápolás természetesen

Vízparti nyaralás alatt ajánlott a megszokottnál intenzívebb testápolás. A víz, a nap, a homok erősen igénybe veszi a bőrt. A nap végén, fürdés, zuhanyzás után vigyünk fel a még nedves bőrre kókuszolajat vagy sheavajat, ami hidratálja, regenerálja a bőrt – tanácsolja Varga-Darabos Andrea.

Enyhe napégés esetén természetes megoldásokkal enyhíthetjük a tüneteket. Langyos zuhany vagy kímélő fürdő után nagyon óvatosan itassuk fel a sérült területről a vizet egy puha törülközővel. Figyeljünk, hogy semmiképpen se dörzsöljük, ne radírozzuk az égett bőrt.

Majd a még kissé nedves bőrt kenjük be aloékrémmel vagy sheavajjal, ami napégés esetén is hatékony. Ezután egy nedves vattakoronggal óvatosan töröljük le a bőrről a zselés nedv vagy a krém maradékát. Végül natúr, illatmentes sheavajjal vagy szűz kókuszolajjal óvatosan hidratáljuk a bőrt.

Online, önkitöltős kérdőíves kvalitatív kutatás a Manna Natúr Kozmetikum követőinek körében. Elemszám 350 fő. Az adatfelvétel ideje: 2019. június–július.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló