Egészség

Vajon mi a rosszabb: ha valaki vékony, de nem sportol, vagy ha túlsúlyos, de fitt?

  • Szerző:nuus
  • 2020.07.23 | 18:22

A kérdés a szakemberek körében régóta heves vitákat generál.

Egyes tanulmányok szerint a testes, de aktív életmódot folytató emberek tovább élnek, mint soványabb, de kevésbé mozgékony társaik. Ennek kapcsán természetesen felmerül, hogy maga a kövérség egészségtelen-e, vagy a mozgásszegény életmód.

Úgy tűnik, hogy a fittség fontosabb, mint az, hogy hány kiló az ember: a túlsúlyos, de fitt emberek ugyanannyi ideig élnek, mint a vékony és fitt társaik. Dr. Tammy Chang és Dr Carole Richardson, a University of Michigan munkatársai állítják, hogy ezzel együtt hatékonyabb, ha a túlsúlyos emberek a fogyásra koncentrálnak, ahelyett, hogy egyszerűen csak fittek szeretnének lenni. Ennek oka egyszerű: a túlsúly kiiktatásával egy sor krónikus betegség – pl. diabétesz, szív- és érrendszeri betegségek – kialakulásának esélye csökkenthető.

A Let’s Move (Mozogjunk!) néven futó brit kampány arra hívja fel a figyelmet, hogy a nagydarab emberek is bátran elkezdhetnek sportolni, és a fittség – az egészséges tüdő és szív – jelentősen javítja életminőségüket és kilátásukat, de a fogyás még több pozitív hatással bír, így a legszerencsésebb, ha fő célként ez is megjelenik.

Nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/ryanmcguire-123690/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló