Egészség

Megcsípett egy fekete özvegy? Nem kell parázni, kis esélyed azért van a túlélésre

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.25 | 06:46

Azon túl, hogy a fekete özvegy mérge tizenötször durvább a csörgőkígyóénál, eléggé rusnya állat is. Csípése nem kérdés, halálos. De nem szükségszerű belehalni.

Forrás: pixabay.com/skeeze CC0

Mármint a csúnyasága viszonyítás kérdése. Mondjuk szerintünk a madárpók vagy a tarantula sokkal undorítóbb, de a fekete özvegy jóval ijesztőbb. Az egész teste fekete, a hátán egy szép piros “homokóra” található. A közeli képek miatt elég nagynak tűnik, pedig alig nagyobb, mint egy gémkapocs. (A hím jóval kisebb.) Csak a nőstény veszélyes az emberre. Mérge csupa hatékony neurotoxin keveréke a mind halálosabb eredményért.

A csípés nem fáj

A baj az, hogy a csípése alig fájdalmasabb egy tűszúrásnál. Viszont 15 percen belül heveny, lüktető fájdalom és görcs lép fel. A fekete özvegy mérge ugyanis rögtön az idegrendszert támadja meg. Egy óra múlva jellemzően a combtól, válltól és hátizmoktól görcsös összehúzódások indulnak ki. A méreg közben leállítja az ingerületátvivő mechanizmusokat, a neurotranszmittereket.

via GIPHY

A mérgezés viszont pokoli

Három órán belül szinte az egész testünket elborítja a fájdalom, kőkeménnyé merevítve a hasat. Említett neurotoxinok nemcsak bénulást okoznak, de szisztematikus elpusztítják az idegvégződéseket is. 12 órán belül a bőrünk nyirkossá válik, a légzésünk szabálytalanná, a pulzusunk összezuhan, a tudatunk lassan alámerül az öntudatlanságba. Ha éppen nem ordítunk a fájdalomtól és nem rázkódunk a görcstől.

Ezt azonban jobb elviselni, mert a fájdalomcsillapítók csak tovább ronthatnak az állapotunkon, hiszen fokozzák a légzési nehézségeket. Az egyetlen hatékony ellenszérum az amúgy nem túl egészséges lófehérjék. De ez az utolsó esélye sokaknak.

via GIPHY

A vége halál?

Ugyanakkor az is igaz, hogy a fekete özvegy csípése ritkán végződik halállal egy átlagos, egészséges felnőtt esetében. Ha az első 12 órát túléltük, a fájdalom és a tünetek csillapodni kezdenek. De a teljes felépülés így is 3-5 napot vesz igénybe. Gyengeség és izomgörcsök pedig még hetekig-hónapokig visszatérhetnek.

Mielőtt megnyugodnánk: a fekete özvegy egyáltalán nem egzotikus állat, 31 faja az egész világon elterjedt. Viszont jó hír, hogy csak akkor támad, ha veszélyben érzi magát, vagy a tojásait. Így a találkozások többnyire elkerülhetőek.

Forrás: pixabay.com/skeeze CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló