Egészség

Melyik a hatékonyabb: a rövid, intenzív edzés, vagy a hosszabb, közepes megterheléssel járó mozgás?

  • Szerző:nuus
  • 2020.07.27 | 13:48

A szakemberek többsége korábban azon a véleményen volt, hogy a hosszabb ideig végzett, közepes megterhelést jelentő testmozgás van a leginkább jó hatással anyagcserénkre és szívritmusunkra. A friss kutatások szerint azonban ugyanolyan jótékony hatással van a szervezetünkre öt perc sprintelés, mint negyvenöt perc kocogás.

“Ahhoz, hogy az ember hetente kétszer-háromszor időt tudjon szakítani a sportra, nem kis elszántságra van szükség a megfelelő mennyiségű szabadidő mellett. Nem csoda, hogy sokan néhány hét után feladják az életmódváltásra tett kísérletet, különösen télen. A felnőttek közel 50 százaléka abbahagyja a sportot hat hónappal azután, hogy elkezdte”

– mondja Cecilie Thogersen-Ntoumani professzor, a Curtis University szakembere.

A professzor szerint a világon a legtöbb ember nem mozog hetente 150 percet, holott papírforma szerint – az eddigi kutatások tükrében – az volna az egészséges.

Ehhez képest jó hír, hogy nem szükséges 45-60 percet szánni az edzésre, hanem akár 4-5 perc alatt is hasonló eredmény érhető el, ha az intenzitást növeljük. Negyvenöt perc kocogás helyett négy-öt perc sprinteléssel is ugyanazt az eredményt érjük el az anyagcsere és a szívritmus egészségének szempontjából, és a közérzetre is hasonló hatással van a kétféle tevékenység. Hasonló a helyzet a biciklizéssel, a sétával és számos egyéb tevékenységgel is.

A Curtis University friss kutatásából az is kiderült, hogy a magas intenzitású, de rövidebb edzésprogramot választó emberek többet és szívesebben mozognak, mivel nem kell annyi időt felszabadítaniuk az edzéseikhez.

A kutatásban 90 egészséges, korábban inaktív ember mozgáshoz való viszonyát vizsgálták, miközben a kísérlet során nagy intenzitású és kevésbé intenzív mozgásformát kellett végezniük több hónapon át.

Nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/eliassch-3372715/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.