Egészség

Ez a szuperétel megment a ráktól és a szívbetegségektől, de van, akit meghánytat

  • Szerző:nuus
  • 2023.08.03 | 16:48

Új szuperétel ütötte fel a fejét.

Megoszlanak a vélemények a rovarfehérje emberi fogyasztásáról – valaki a lehetőséget látja benne, valaki pedig idegenkedik tőle. Ami biztos, hogy egy nemzetközi szinten dinamikusan terjedő és növekvő iparágról van szó. A Technavio piackutató cég elemzése szerint nemzetközi szinten az ehető rovarok piaca 2022 és 2026 között várhatóan több mint 3 milliárd dollárral fog növekedni. Ez közel 30 százalékos bővülést jelentene néhány év alatt, aminek csak 45 százalékát fogja várhatóan kitenni az ázsiai – csendes-óceáni térség, ahol jelenleg is a mindennapi étkezés részét képezik a rovarok.

A tücsökfehérje egy rendkívül tápanyagdús élelmiszer-alapanyag. Nemcsak fehérjében, hanem rostban és ásványi anyagokban – elsősorban omega-3-ban, B12 vitaminban és vasban – gazdag, miközben alacsony a szénhidrát és zsír tartalma. Egy igazi „superfoodról”, szuperélelmiszerről van tehát szó, aminek felhasználása előbb-utóbb megkerülhetetlen lesz. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy idén már uniós és hazai szinten is szabályozás született a felhasználására.

A rovarfehérje nem csak baromira egészséges, de a fenntarthatóság szempontjából is egy igazi jolly joker. A tücskök tenyésztése ugyanis jóval kevesebb erőforrást – vizet, energiát, takarmányt – igényel, mivel nem használnak külön energiát a testhőmérsékletük fenntartásához. Ráadásul a testük sokkal nagyobb arányban hasznosítható (80%) a hagyományos vágóállatokhoz képest (50%).

„Környezetünk megóvásához nem elég látványos fenntarthatósági célokat kitűznünk, szemléletváltásra is szükség van. Arra, hogy nyitottak legyünk az olyan új, bátor, innovatív megoldásokra, amelyek első ránézésre talán szokatlanok, de jóval környezetbarátabbak annál, amit jelenleg használunk. Erre a startupok merész megoldásai kiváló példát mutatnak. Az új dolgok kipróbálását pedig hol máshol kezdhetnénk, mint saját magunkon? Én magam is megkóstoltam már a rovarfehérje-szeletet, enyhén édes müzliszeletre emlékeztet, így bátran ajánlom, mert igazán finom”

– hangsúlyozta Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője, mivel a start it @K&H, vezető hazai nagyvállalati inkubátorprogramként aktívan segíti az olyan fenntarthatósági startupok fejlődését, mint a a tücsök alapú fehérjeszeletet gyártó hazai cég, a Cricks.

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló