Egészség

A fesztiválozás akár jót is tehet az egészségednek?

  • Szerző:nuus
  • 2019.08.06 | 16:18

A zenei rendezvények élettani előnyeit tudósok szedték össze.

Milliók járnak rendszeresen zenei fesztiválokra, ahol a közvélekedés szerint heves italozás és kábítószerezés, szörnyű higiénés körülmények, plusz szemét kaják teszik próbára a szervezetük tűrőképességét – gondolják azok, akik látják a szabadtéri bulikon készült felvételeket.

via GIPHY

Ám a szervezők szempontjai közt az is szerepel, hogy jól érezzék magukat a látogatók, ne pedig lebetegedés legyen a kaland vége.

A zene nagyszerű dolog: edukációs és terápiás célra is alkalmas.

kezdi a katalán Marta Pibernat. Majd barátnője, Patricia Torne hozzáfűzi, hogy

Aztán viszont csak többet iszunk a kelleténél.

Július 26-a, péntek reggel van Wiltshire-ben, dél-nyugat Angliában, ahol a két nő párszáz társával együtt épp egy 90 perces jóga-órán fog részt venni. A négynapos Womad zenei fesztivál zajlik itt, ahol Macy Gray, Ziggy Marley és Salif Keita is fellép, közel negyvenezer néző előtt.

via GIPHY

A koncertek mellett beszélgetések és különböző terápiás alkalmak is tarkítják a programot. A londoni James Mowbray éppen egy gong-fürdőről érkezett. Masszázs, reiki kezelés, talpmasszázs mellett DNS-vibrációs mezőt kúráló sámánok is ajánlják szolgálataikat, akik őseinktől örökölt traumáinktól ígérnek szabadulást. Míg Mowbray a hátán feküdt, addig a két kezelője lágyan fürösztötte testét a hanghullámokban.

Nagyon élvezetes és megnyugtató.

számol be a 40 fontba (13 ezer forint) kerülő, fél órás kezelésről a vendég.

Eddig főleg elektronikus zenei fesztiválokra járogattam, amik tényleg nem tettek jót nekem.

célzott a járulékos szerhasználatra a srác. Viszont az élő zene előnyeit számos kutatás igazolta már:

A koncertre járás a kortizol nevű stressz-hormon szintjét képes lecsökkenteni.

foglalja össze Daisy Fancourt. A University College London professzora nyálminták alapján állítja ezt, melyeket klasszikus zenei események, illetve pop koncertek látogatóitól vettek.

Mindkét csoport szervezete mérhetően nyugodtabb lett a rendezvényeket követően. Nem is a műfaj volt a meghatározó, hanem a program maga.

További előnyöket is hordoz, ha élő zenés közegbe járunk: a depresszió kialakulásának kockázatát csökkenti, illetve a megismerés folyamatát elősegíti, 50 év felett is. A világ túlfelén is hasonló eredményre jutott Julie Ballantyne, a University of Queensland munkatársa.

via GIPHY

A zenei oktatási szakember szerint az ausztrálok koncertlátogatási szokásai is kedvezőek:

Ha már ki tudsz szakadni a mindennapi mókuskerékből, akkor egy kicsit máshogyan tekintesz magadra is. Ez fontos dolog a lelki egészség szempontjából. Ha barátokkal közös az élmény, akkor az a társas és egyéni jólétetekre is hatással lesz.

Persze a boldogságért meg kell küzdeni: aki a nehezen bírja a tömeget, a pottyantós vécét vagy a túlzott alkoholfogyasztást, annak az élményből valamennyi levonódik ezek miatt a kellemetlenségek miatt. Ziggy Marley szerint a Womad-szerű rendezvények mindenkinek jót tesznek:

A világ erejét képviseljük itt: ezrek vannak együtt, a legnagyobb egységben.

 

via GIPHY

Dr Chris Howes kissé árnyalja ezt az idilli képet. A Festival Medical Services alapítója úgy látja, hogy ha mindenki remekül szórakozik körülöttünk, ám mi pont rossz passzban vagyunk, akkor még mélyebbre is kerülhetünk.

Ezért állnak rendelkezésre a helyszínen az egészségügyisek közt pszichiáterek és lelki gondozással foglalkozó nővérek is.

Csapatában önkéntesek, orvosok és gyógyszerészek 11 angliai eseményen vannak jelen, közte a Readingi fesztiválon is.

A Readingen sok fiatal először van távol az otthonától – van, amikor csak egy kis dédelgetésre vágynak.

Akadnak komolyabb esetek is persze: nagyjából minden tizedik páciensnél merül fel valamilyen pszichiátriai vagy mentális probléma.

Akárcsak az életben: van, aki lesül a napon, megégeti magát a barbecue-nál, esetleg a gyomra vagy a szíve vacakol. De a Glastonbury-n vezettem már le szülést is. Fesztiválon, egy sátorban nem igazán ideálisak a körülmények egy csecsemő számára.

A vártnál kevesebb viszont a drog- és alkohol-ügy. A vírusokra viszont nem árt felkészülni: a kanyaró és az agyhártyagyulladás kórokozói a tömegben gyorsan terjednek. A legtöbb rendezvényről azonban feltöltődve térnek haza a vendégek.

Mikor rossz időszakunk van, az átélt emlékek felidézésétől máris jobban lehetünk.

javasolja Dr Howes a BBC.com oldalán.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló