Egészség

Szeretsz piálgatni? Inkább el se olvasd el ezt a cikket!

  • Szerző:nuus
  • 2021.08.06 | 11:18

Az eddig véltnél jobban erősíti a rák kockázatát az alkoholfogyasztás.

Az Imperial College London kutatása szerint a kávézás viszont védelmet jelenthet a májrák ellen. Az alkohol fogyasztása a rákbetegség számos fajtájához köthető. A fej és a nyak megbetegedései (száj-, garat- és gégerák) mellett nyelőcső- és bélrákhoz, valamint mell- és májrákhoz is köthető – írja a The Guardian.

Naponta legalább egy csésze kávé

elfogyasztásával viszont csökkenthető a májrák és a bazálsejtes karcinóma (bazalióma) kialakulásának kockázata. A kutatók a koffeines és a koffeinmentes kávé esetében is megfigyelték ezt a hatást. A kávé antioxidánsként és gyulladásgátlóként működik, védelmet nyújtva a gyulladások által elindított betegségek, így a rák ellen is. A tejtermékek és a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása pedig a vastagbélrák kialakulásának kockázatát csökkenti. A vizsgálatot támogató Rákkutatási Világalap (WCRF) kutatásért és innovációért felelős igazgatója, Giota Mitrou szerint

további vizsgálatokra van még szükség az alkohol és egyes ráktípusok,

valamint a kávé és a rák közötti összefüggés mechanizmusának megértéséhez. A WCRF rákmegelőzési útmutatása szerint ajánlatos az alkoholfogyasztás limitálása, az egészséges testsúly megőrzése, a fizikai aktivitás és a teljes kiőrlésű gabonákat, zöldséget, gyümölcsöt és hüvelyeseket tartalmazó étrend.

Láttad már legújabb videónkat? Nézz bele, mielőtt tovább görgetnél!


Az alkohol azért növeli a rák kockázatát, mert metabolizmusa során olyan vegyületek is keletkeznek, amelyek a DNS-hez kötődve mutációkat hozhatnak létre, amelyek elrákosodhatnak. Általánosságban véve

minél több alkoholt fogyaszt valaki, annál nagyobb a kockázata

annak, hogy kialakul nála valamilyen ráktípus – vélik a tudósok. Fontos lenne tudatosítani az emberekben az alkohol és a rák közötti kapcsolatot és ösztönözve az alkoholfogyasztás mérséklésére. Az Imperial College London szakértői 860 olyan kutatás adatait elemezték, melyek élelmiszerek és tápanyagok fogyasztása és 11 különböző ráktípus kialakulása vagy azok miatt bekövetkező halál kapcsolatát vizsgálták.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló