Egészség

Nagyon gyorsan terjeszkedik egy veszélyes ázsiai kullancsfajta

  • Szerző:nuus
  • 2018.08.07 | 12:06

Ausztrália és Új-Zéland után Amerikában is felbukkant az ázsiai hosszúszarvú kullancs a keleti parton. Rövid időn belül 7 államban, valamint New Yorkban is megjelent. Az egészségügyi szakértők szerint a helyzet kissé aggasztó, de azért nem kell megijedni.

Amerikában felbukkant hosszúszarvú kullancsok nem hordoznak semmilyen vírust, és ártalmatlanok az emberre nézve, szemben az Ázsiában élőkkel. Ott a fertőzöttek 15%-a meghal. Ellenben az állatállományra veszélyt jelentenek ezek az újfajta kullancsok. Ausztráliában és Új-Zélandon már elterjedtek, és az ottani tapasztalat nem annyira pozitívak. Nem elég, hogy ez a fajta kullancs nagyon gyorsan terjeszkedik, de rengeteg vért képes kiszívni az állatból, annyit, hogy a fiatalabb példányok akár bele is halnak a vérveszteségbe, a kifejlettek pedig legyengült állapotba kerülnek. Miután a nőstények jól megszívták magukat, utána párosodás nélkül képesek több száz tojást lerakni.

Amerikában tavaly nyáron találtak először ilyen kullancsot, először juhokban, majd szépen sorban megjelentek a lovakban, kutyákban, szarvasokban, szarvasmarhákban és borjúkban, meg oposszumokban is. Majd az emberek vérét szívó példányok is felbukkantak. A szakértők egyelőre ugyanazt a védekezést ajánlják a lakosságnak, mint a hagyományos kullancs esetében is. Ugyanis bár ez a fajta kullancs Ázsiában komoly, akár halálos betegségeket is terjeszt, az Ausztráliában és Új-Zélandon feltűnt példányok ártalmatlanok. És ugyanezt állapították meg az amerikai kullancsok esetében is, miután alapos laboratóriumi vizsgálatnak vetették alá őket. Azt viszont nem tudják megjósolni, hogy mit hoz a jövő, mennyit változik majd ez a kullancsfaj, mint ahogy arra sincsenek válaszai a kutatóknak, hogy hogyan is került ez a vérszívó Amerikába.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló