Egészség

A vény nélkül kapható allergiagyógyszerek korábban nem ismert veszélyeket hozhatnak

  • Szerző:nuus
  • 2020.08.13 | 16:18

Járvány esetén pláne fontos, hogy ne kelljen magyarázkodni, miért folyik az orrunk és prüszkölünk, egyáltalán nem mindegy azonban, milyen gyógyszert vetünk be parlagfű-allergia ellen.

A recept nélkül kapható allergiagyógyszerek hatására kialakulhat, illetve rosszabbodhat a nyugtalan láb szindróma, állítja egy neurológus.

„Azok, akik nyugtalan láb szindrómával küzdenek, gyakran észlelnek különféle kellemetlen tüneteket, amelynek része az erős kényszer is, hogy a lábukat mozgassák. Ez nem ritkán fájdalommal jár, és akár az alvást is megzavarhatja”

– állítja Dr. William Ondo, a Houston Methodist Hospital mozgásszervi problémákkal foglalkozó klinikájának vezetője.

Csak az Egyesült Államokban több mint 12 millió ember küzd a nyugtalan láb szindróma tüneteivel.

„Ezek az emberek gyakran aludni sem tudnak rendesen tüneteik miatt, ám úgy tűnik, hogy van, ami csak ront a helyzeten: ilyenek azok az antihisztamin alapú allergiagyógyszerek, amelyeket bárki recept nélkül megvásárolhat”

– mondja Dr. Ondo.

Az antihisztamint általában az allergiás tünetek megszüntetésére, mérséklésére használják: hatására az állandó tüsszögés és az az orrfolyás megszűnik, a szezonális allergia tünetei elmúlnak, a nyugtalan láb szindróma tünetei viszont fokozódhatnak.

A szakember úgy véli, hogy ilyen helyzetben érdemes inkább javasolni a páciensnek, hogy más allergia elleni kezelést válasszon: pl. orrsprayt, esetleg dekongesztánsokat. Ahhoz, hogy megértsük, mi az oka annak, hogy az antihisztamin ront a nyugtalan láb szindróma tünetein, azonban tovább kutatásokra van szükség.

Nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/leoleobobeo-1487549/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló