Egészség

Akár 10 ezer forintba is kerülhet egy doboz cigaretta

  • Szerző:nuus
  • 2023.08.27 | 09:18
  • trendindex: 2

Van, ahol már ez a realitás. Vajon ez vár a magyarokra is?

A WHO legújabb jelentése a 2023-as globális dohányzási járványról számos javaslatot tartalmaz a dohányfogyasztás visszaszorítására és az emberek egészségének védelmére. Az ajánlások között szerepel a kockázati információk terjesztése, dohányosoknak nyújtott segélyek, dohányreklámok és szponzoráció tilalma, valamint a magasabb dohányadó bevezetése.

Németországban például a dohányadó kiigazítása megtörtént, és jelenleg egy 20 darabos Marlboro cigaretta csomag ára 8,20 euró. Új-Zélandon viszont egy doboz cigaretta már több mint 20 euróba kerül, és a dohánytermékek reklámozása is tilos.

Az új-zélandi példa is bemutatja, hogy szigorú szabályok és magas dohányadó révén a dohányzás aránya jóval alacsonyabb lehet, és az egészségügyi költségek csökkentése is elérhető. A jelentés rámutat arra is, hogy a dohányzás jelentős egészségügyi és gazdasági veszteségeket okoz.

Az egészségügyi kezelések és munkakiesés költségei miatt a dohányosok évente mintegy 97,24 milliárd eurót kerülnek az államnak. Ezt figyelembe véve a magasabb dohányadó bevezetése az egyik lehetséges lépés lehet a dohányzás visszaszorítása és az állami kiadások csökkentése érdekében.

A koronavírus járvány hatására Németországban sajnos ismét nőtt a dohányosok száma, és a dohányzás továbbra is jelentős problémát jelent az országban.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló