Egészség

Ettől leesik az állad: ecstasyval gyógyítják a stresszt

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.29 | 15:57

A kutatók engedélyt kaptak, hogy a divatos droggal gyógyítsák a poszttraumatikus stressz-szindrómát. Ez nemcsak a katonák betegsége, bárki áldozatául eshet.

Meglepő kijelentéssel állt elő az amerikai Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA): engedélyezték, hogy a kutatók az ecstasyt alkalmazzák a poszttraumatikus stressz-szindróma gyógyításában.

Az „eki” a kémia nyelvén 3,4-metiléndioximetamfetamin (MDMA). A kutatók nagy szívfájdalma, hogy ezt a vegyületet mindenki ecstasyként ismeri, s mint drogot, nehéz elhitetni, hogy segíthet. De most a pszichedelikus anyagok vizsgálatával foglalkozó kaliforniai szervezet (MAPS) engedélyt kapott a kormányügynökségtől a tesztekre.

Mi is az a poszttraumatikus stressz-szindróma?

A PTSD-t elsősorban katonák betegségeként ismerik az emberek, de ennél jóval többeket érint: évente közel nyolcmillió embert. Okozhatja hirtelen haláleset a családban, egy durva baleset vagy természeti katasztrófa túlélése, nemi erőszak, sőt, még egy nehéz szülés is.

3 nagy tünetcsoport jellemző:

  1. Állandósul a szorongás és félelemérzés, ami akár a napi tevékenységet is akadályozhatja.
  2. A beteg újra meg újra végigéli a történteket. A történtek gyakran álmaiban is visszatérnek, ettől alvászavara lehet.
  3. A  beteg elvonul a külvilágtól, bezárkózik, "beszűkül". Elmenekül a valóságtól,  depresszióssá vagy alkoholistává válik, súlyos esetben öngyilkos lesz.

Egy azonban közös mindegyik áldozatban: hallgatnak az átélt traumáról. Az eddigi terápia arra épült, hogy beszéltessék a beteget, így segítsék át a legnehezebb időszakon.

Miben segít az ecstasy?

Az MDMA hatóanyag általános hatásai közé tartozik az eufória, a meghittség, bizalom érzete és a lecsökkent szorongás. Számos tanulmány  állítja, hogy az MDMA a  terápiás ülések alkalmával megkönnyíti a beteg megnyílását, traumáinak újbóli átélését, feldolgozását. Valójában tehát az „eki” is csak beszélteti a beteget, de így könnyebben nyílhat meg, s hamarabb felgyógyulhat.

 „Ez az első alkalom, hogy hivatalosan használhatjuk az MDMA-t a pszichoterápiában. Jövőre kezdődik a kísérletek harmadik fázisa 2-300 ember részvételével” – újságolta Rick Doblin, a MAPS alapítója. A cég 1986 óta kutatja az ecstasy hatásait, s 2011 óta sejtik, hogy gyógyszerként is működhet.

Persze nem habókra kapták meg az engedélyt, az eddigi eredményeik segítettek. 107 embert kezeltek, akik átlagosan 17,8 éve szenvedtek a poszttraumatikus stressz-szindrómában. Két hónap után a 61 százalékuk meggyógyult, egy év után már 68 százalékra nőtt az egészségesek száma.

"Nem ez a nagy tudományos lépés, negyven éve tudjuk, hogy az MDMA gyógyszer. Az áttörés lesz nagy szó, amikor elfogadják az emberek, hogy ne csak kábítószerként gondoljanak az ecstasyra" - magyarázta a londoni Imperial College kutatója, David Nutt.

A kísérletek egyelőre az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában és Izraelben zajlanak majd, de a MAPS tárgyal az Európai Gyógyszerügynökséggel az európai tesztekről is. Mindenekelőtt azonban támogatást gyűjtenek, eddig a szükséges pénz fele, 13 millió dollár (3,2 milliárd forint) áll rendelkezésre.

via Sciencealert

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
Komplett új albumot ad ki az ABBA
  • szerző:nuus
  • 2018. 06. 10.
A következő cikkek betöltése folyamatban...