Egészség

Ettől leesik az állad: ecstasyval gyógyítják a stresszt

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.29 | 15:57

A kutatók engedélyt kaptak, hogy a divatos droggal gyógyítsák a poszttraumatikus stressz-szindrómát. Ez nemcsak a katonák betegsége, bárki áldozatául eshet.

Meglepő kijelentéssel állt elő az amerikai Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA): engedélyezték, hogy a kutatók az ecstasyt alkalmazzák a poszttraumatikus stressz-szindróma gyógyításában.

Az „eki” a kémia nyelvén 3,4-metiléndioximetamfetamin (MDMA). A kutatók nagy szívfájdalma, hogy ezt a vegyületet mindenki ecstasyként ismeri, s mint drogot, nehéz elhitetni, hogy segíthet. De most a pszichedelikus anyagok vizsgálatával foglalkozó kaliforniai szervezet (MAPS) engedélyt kapott a kormányügynökségtől a tesztekre.

Mi is az a poszttraumatikus stressz-szindróma?

A PTSD-t elsősorban katonák betegségeként ismerik az emberek, de ennél jóval többeket érint: évente közel nyolcmillió embert. Okozhatja hirtelen haláleset a családban, egy durva baleset vagy természeti katasztrófa túlélése, nemi erőszak, sőt, még egy nehéz szülés is.

3 nagy tünetcsoport jellemző:

  1. Állandósul a szorongás és félelemérzés, ami akár a napi tevékenységet is akadályozhatja.
  2. A beteg újra meg újra végigéli a történteket. A történtek gyakran álmaiban is visszatérnek, ettől alvászavara lehet.
  3. A  beteg elvonul a külvilágtól, bezárkózik, “beszűkül”. Elmenekül a valóságtól,  depresszióssá vagy alkoholistává válik, súlyos esetben öngyilkos lesz.

Egy azonban közös mindegyik áldozatban: hallgatnak az átélt traumáról. Az eddigi terápia arra épült, hogy beszéltessék a beteget, így segítsék át a legnehezebb időszakon.

Miben segít az ecstasy?

Az MDMA hatóanyag általános hatásai közé tartozik az eufória, a meghittség, bizalom érzete és a lecsökkent szorongás. Számos tanulmány  állítja, hogy az MDMA a  terápiás ülések alkalmával megkönnyíti a beteg megnyílását, traumáinak újbóli átélését, feldolgozását. Valójában tehát az „eki” is csak beszélteti a beteget, de így könnyebben nyílhat meg, s hamarabb felgyógyulhat.

 „Ez az első alkalom, hogy hivatalosan használhatjuk az MDMA-t a pszichoterápiában. Jövőre kezdődik a kísérletek harmadik fázisa 2-300 ember részvételével” – újságolta Rick Doblin, a MAPS alapítója. A cég 1986 óta kutatja az ecstasy hatásait, s 2011 óta sejtik, hogy gyógyszerként is működhet.

Persze nem habókra kapták meg az engedélyt, az eddigi eredményeik segítettek. 107 embert kezeltek, akik átlagosan 17,8 éve szenvedtek a poszttraumatikus stressz-szindrómában. Két hónap után a 61 százalékuk meggyógyult, egy év után már 68 százalékra nőtt az egészségesek száma.

“Nem ez a nagy tudományos lépés, negyven éve tudjuk, hogy az MDMA gyógyszer. Az áttörés lesz nagy szó, amikor elfogadják az emberek, hogy ne csak kábítószerként gondoljanak az ecstasyra” – magyarázta a londoni Imperial College kutatója, David Nutt.

A kísérletek egyelőre az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában és Izraelben zajlanak majd, de a MAPS tárgyal az Európai Gyógyszerügynökséggel az európai tesztekről is. Mindenekelőtt azonban támogatást gyűjtenek, eddig a szükséges pénz fele, 13 millió dollár (3,2 milliárd forint) áll rendelkezésre.

via Sciencealert


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló