Egészség

Szívás az élet, ha alacsony férfi vagy túlsúlyos nő vagy?

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.06 | 10:24

Számos területen hátrányban vannak az alacsony férfiak és a teltebb nők: kisebb eséllyel jutnak be a felsőoktatásba, szereznek kreatív állást és keresnek sok pénzt.

“Van valami magában az alacsonyságban és a kövérségben, ami rosszabb életkilátásokkal jár” – mondja a kutatást vezető Timothy Frayling, az angol University of Exeter genetika professzora.
Egy alacsonyann férfi átlagosan 2100 dollárral keres kevesebbet évente, mint hat centivel magasabb társa. A nőknél hat-hét extra kiló ugyanúgy 2100 dollárral kevesebb éves bevételhez vezet.

Rayling szerint valószínű, hogy nem genetikai oka van a jelentős különbségeknek, hanem társadalmi konstrukcióról van szó: az emberek kompetensebbnek találnak egy magas férfit, illetve egy vékony nőt, ami aztán hatássa van ezeknek az embereknek az önbizalmára, s így a teljesítményére is.

A szakember szerint az sem ritka, hogy a fővonalas szépségideáltól eltérő emberek egyszerűen társadalmi diszkriminációval kénytelenek szembenézni, ezért nehezebben boldogulnak.

“Nem szeretném, ha az emberek azt hinnék, hogy nem lehet változtatni az életünkön, ha genetikailag adottak bizonyos keretek. A kutatás célja nem az volt, hogy egyfajta determináltságot bizonyítsunk, hanem az, hogy felhívjuk a figyelmet, milyen nagy mértékben befolyásolja emberek életét az, hogy miként tekint rájuk a társadalom” – vélekedik Dr. Suzanne Steinbaum kardiológus, a New York- Lennox Hill Hospital munkatársa.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló